Zdravo,
prvo da pohvalim sve ucesnike u ovoj temi na korisnim informacijama i savetima.
Imam sudomasinu Gorenje GS53314W staru 8-9 godina. Vidim po datumima na delovima da je napravljena 2012 godine. Poslednje 2 godine nije bila koriscena. I pre toga nije koriscena svakodnevno, vec u proseku 4-5 puta mesecno i za proslave.
Posle prikljucenja pre nedelju dana je u toku rada pocela da prikazuje gresku E4. Otkrio sam da pusta vodu na odvodnoj pumpi. Odvrnuo istu, medjutim usput sam slomio jezicak koji je zakljucava, tako da sam narucio i zamenio kompletnu pumpu. Greska E4 se vise nije javljala.
Problem koji sada imam je taj da iz masine curi voda ispod vrata. Kada se ukljuci program, na kratko se ukljuci pumpa za izbacivanje vode. Posle toga pocinje da puni vodu u dno kade i to traje mozda 2 minuta. Presostat klikne, punjenje vode prekine na par sekundi. Proveravao sam nivo vode u masini u tom trenutku i sve je ok. Posle tih par sekundi opet krene da puni vodu i posle mozda pola minuta pocne da curi. Proverio sam, masina je dobro nivelisana. Takodje sam ocistio kontakte presostata, produvao cevcicu koja ide u njega, kada dunem u cevcicu, cuje se membrana koja se pomera. Masina ne pokrece prskalice, tako da to nije problem. Ono sto sam primetio je da se lavirint ne puni vodom u toku ovih par minuta kada masina radi, tako da mi laicki deluje da je nesto zapuseno i da umesto da posle prekida voda krene da se puni u lavirint i dalje se puni kada. Sada nisam siguran sta dalje, da li skidati lavirint i kako ili nesto drugo treba raditi?
Uz to se dvoumim da li da nastavim da se zezam sa popravkom ove masine ili da kupim neku novu za do 35k dinara. Preduslov je 45cm i beli. Ni za jedan od ovih modela nisam pronasao tablicu sa detaljnim opisom ciklisa pranja. Svuda se samo navodi trajanje programa, potrosnja vode i struje. Vox mi se svidja posto moze da se doda jos jedno ispiranje u program, ali je 65c program. Koncar pise da ima 3. prskalicu na vrhu masine, ali je po specifikaciji jako bucna (57db). Candy je najpoznatije ime, ali sam procitao da se svi 45cm modeli proizvode u Kini. Gorenje sve koje sam gledao imaju samo 65c program, a Beko mi se ne razlikuje od ovih sto sam vec naveo
Vox: 65c, Turska, 5 godina garancije, 31k
Candy: 70c, Kina, 5 godina garancije, 35k
Koncar, 70c, Kina?, 5 godina garancije, 29k
Ili isprsiti se za jos 10k za poljski Bosch i 2 godine garancije
Bosch: 70c, Poljska, 2 godine garancije
Nadam se da nisam smorio sa ovako dugackom porukom