@zaxor
Taj Cop od 7.4-8.8 je ipak nerealan i rezultat je nesavršenost merenja. Naime, ti dani su bili sunčani i pošto u referentnoj sobi (40m2) imam 4m2 prozora, sunce je grejalo i eto rezultata.
Ne znam kako da izmerim unetu energiju sunca jer nemam adekvatan merač. Mogao bih da računam da je 11-13h energija sunca oko 300w/h po m2, i to oduzmem od gubitaka kuće ali mi je to u ovom trenutku bilo prekomplikovano.
Računam da je i drugim ljudima koji se greju sijalo isto to sunce pa se podaci mogu porediti.
Ako bi išli baš jako precizno onda bi morao oduzimati i energiju od 3 žurke koje su bile u kući, gde se skupilo po 15-20 ljudi i to veče se grejanje uopše nije palilo jer su gosti doneli svaki po 300-400w/h toplote. Doduše i odneli su energiju ali ne u kw struje već u litrama piva, vina, sokova itd.
Ista priča je i za vetar: na istoj temepraturi, velika je razlika kad duva. Kako onda da računam? Možda kroz "subjektivan osećaj" koji se opet nekako računa.
Ja nemam laboratorijska merenja već stvarna u realnim uslovima. Kod mene je COP= gubici kuće / utrošena struja.
Koliko dobijem na grejanje sunca, toliko izgubim na duvanje vetra pa mi dođe na isto.
Nemam ugrađen grejač pa nemam ni tu vrstu problema i kontrole.
@petrović
Kod mene je podešeno na -1 a to znači da se defrost dešava kad je spoljnja temperatura ispod -1. I -10 je niže od -1 pa se defrost normalno odvija svakih 40 minuta.
Nemam protokomer i bio bih srećniji da mi pumpa ima 3 brzine. Ovako radi samo na 250w a mislim da bi jednako dobro (možda i bolje) radila na 180w ili čak 100w. pravo merenje bi bilo kalorimetrom ali to mi je malo preskupo za sada.
Toplotna pumpa vazduh/voda Meeting MD50, 18KW, bafer 1000 l, panelni radijatori
270m2, zid 25+5+15, 15cm mineralne vune na tavanu, prozori 2/3PVC, 1/3drvo