Malo sam gugl'o a malo sam davio kolege na PIK.ba i sad razmisljam ovako: plocasti izmjenjivaci i nisu bas neko sretno resenje a pogotovo za funkciju isparivaca preko koga ide bunarska voda jer se tesko cisti i nemoguce ga je popraviti u slucaju nekakvih naprslina i sl. Ako vec budem pravio spiralne izmjenjivace onda cu to uraditi i sa strane isparivaca i sa strane kondezatora (molim komentar na ovu moju misaonu egzibiciju).
Na gospodinu Google-u sam nasao fotografije spiralnih izmjenjivaca a kao sto sam vec rekao, u servisu imamo alate da to bez ikakvih problema realizujemo. Necu biti neskroman ako kazem da sve sto je prikazano na dolenavedenim fotografijama mozemo realizovati do u tancine.
Strucne kolege molim za komentar i za sledeci podatak:
-ako na isparivackoj strani koristim bakarne cijevi precnika 5cm savijene u mnogostruke spirale koje imaju u prosjeku precnik od 40cm a broj navoja spirale neka bude 40 onda u tom slucaju dobijam sledecu situaciju; zapremina koju ima spirala navedenih dimenzija iznosi 98.5 litara (sto mi je nesto puno) litara a povrsina preko koje se vrsi izmjena toplote u istom slucaju iznosi 7.88 kv. metara. Takvih spirala mogu da umetnem jednu u drugu (sa manjim precnikom same spirale) dvije do tri ako ima potrebe. E to je ono pitanje koje sam od pocetka htio da postavim. ima li potrebe za vecom povrsinom i zapreminom i koji su vasi savjeti po pitanju isparivaca preko koga cu da hladim bunarsku vodu (kompresor ce biti klipni 1.2kW otprilike)
-kad teoretski rijesimo isparivacku stranu, na red ce doci kondezatorska strana (ako vam dotle ne dosadim sa pitanjima pa me otjerate sa teme ?) ?
Evo na sta sam mislio kad je u pitanju isparivac:
[Ovu poruku je menjao boro62promaja dana 28.02.2017. u 15:24 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao boro62promaja dana 28.02.2017. u 15:35 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao boro62promaja dana 28.02.2017. u 15:36 GMT+1]