Pratim ovu temu duže vremena (cca. 3 meseca) i pre mesec dana sam kupio Fujitsu model Nocria AWYZ14LBC.
Kupio sam dve iste, postavio sam merače potrošnje. Na jednu jedinicu sam postavio izmenjivač od 21000BTU na izlazu 12.7mm iz kompresora, iz izmenjivača sam vodim 9.85mm do unutrašnje jedinice i sa unutrašnje 6.35mm nazad na kompresor.
Da bi ovaj sistem radio postavio sam ga pre kotla na gas, odn. na ulaz hladne vode u kotao, pa ako treba kotao se sam uključi ako temp. padne.
Konkretno, postavim temp. na 45 stepeni vode, uključim kotao da sistem dotera zadatu temperaturu (za ovo treba 0.3m3 gasa) i dalje preuzima Nocria.
Nocria mora da radi na HiPower da bi gurala ovu temepraturu u 3 radijatoska tela ukupne snage 5.4kW. Samo primera radi za 35 stepeni, može da se korsiti min. ili super quiet na Nocriji. Klima ide u defrost na svakih 1-2 sata, kada je spoljna između -3..+5, koji traje oko 3-4 minuta+ 1minut da krene da duva. Interval defrosta je kraći jer kada klima ide u defrost, uključuje se kotao i dogreva do onih 45-50 stepeni (zbog gasa ide malo više). Potrošnja gasa na dnevnoj bazi je između 1.5 i 3m3 (u zavisnosti od spoljne temperature i broja defrosta). Kada ne bi bilo defrosta, kotao se ne bi uključivao (proverio na intervalu od 2h).
E sada, posle uvoda ide pitanje. Defrost izgleda kao na slici, pa je moje pitanje da li je normalno da bude kao zebra, odn. da nije pokriven celom površinom.
Još par podataka, klima zna da troši, recimo ako postavite konst. 30 stepeni u min. režimu, troši 1.2kW. Opet ako postavite 24 stepena troši u proseku 800W po satu, a na 22 stepena 600W. Temperatura izduva kada je napolju bilo -1 stepen je na HiPower oko 54 stepena, dok je na SuperQuiet bila oko 49 stepena, merena digitalnom sondom na 5cm od izduva ispred krilaca. Temperatura gasa pre izmenjivača je 69 stepeni, posle izmenjivača 41 stepen, a u 6.35mm 29 stepeni.
[Ovu poruku je menjao dlacman dana 01.12.2013. u 01:05 GMT+1]