Makedonski Vranac je dobra prica, dva po meni najbolja za pristojne pare su od vinarije Cekorov (Vranec Cekorov), oko 8E kosta i mozes da nadjes u vinoteci 24, oni su uvoznici (
www.vinoteka24.co.yu). Drugi odlican je od vinarije Ezimit (Vranac Barrique 2000), provalio sam ga bas prekjuce na InVino u SC-u. Uvoznik je Intersin, Jovanke Radakovic 41/a (tako pise na vizit karti, nisam bio tamo pojma nemam). Flajku sam platio neverovatnih 360 din :)
Italijanska i francuska su ti ovde tricky, jer su fancy i svi koji hoce da kupe strano vino da impresioniraju nekog se lepe na njih (nista licno), pa uvoznici nabijaju cene sumanuto, a uvoze prilicno losa vina koja bi realno trebalo da kostaju 3-5E, a oni deru 10-20E (a bogami i duplo vise). Od italijanskih ono sto sam probao da zaista valja (vinoteka 24) a da nije lupanje po usima je Boeri Barbera (2003 ako me pamcenje sluzi), oko 25E - moja preporuka, i Ca'Bianca Barbera, za nijansu losija (oko 15E). Imaju i odlican Brunello di Montalcino (ako ti se bas bacaju pare), jer je bezobrazno skup, nema svrhe placati 45E nesto sto realno kosta 15-20. Druga preporuka ti je (ako im je jos ostalo) Montanin Pinot Noir (2003), sjajan je. Novozelandsko, niko se na to ne lepi pa cena nije nabudzena, kosta oko 12-13E. Od jeftinih (niza-srednja klasa) pristojan je i onaj cileanski Casillero del Diablo (ja volim merlot), kosta oko 6-7E. Jedino sto je to dosta mladje vino od svih ovih navedenih...
just my 2c :)
Jeff, one day you’ll understand that it’s harder to be kind than clever.