Eh, vratio se ja sa Zakintosa i imam da izjavim sledece:
Ostrvo je predivno, ima toliko razlicitih plaza, relativno dobru putnu mrezu tako da se u roku od dva dana moze sve obici, mape mozete besplatno dobiti u svakom gradu za taj grad i za ostrvo ( nije bas 100% tacna ali posluzi), treba ga obavezno celog obici cak i zapadnu obalu sa stenovitim plazama ...
Bio sam u Tsilivi-ju, mesto blizu glavnog grada... zackoljica je ta sto je vetar prilicno jako duvao pa se cesto desavalo da jurimo stvari po plazi ali ipak je OK.
Posetili smo i plaze poput St. Nicolaus i ostale locirane u zalivu na juznoj strani ostrva i mnogo je lepse nego na istocnoj, nema vetra, vise mladih i nekako je uredjenije. Sto se tice cena ide ovako:
- prevoz busom 1.2 evra po liniji (do 20km) ....konstantno kasni ali posluzi)
- rent a car 30-35e za manja vozila do 50e za veca (treba vam samo RS vozacka dozvola, meni nisu trazili ni pasos niti mi zadrzali dozvolu, sve je totalno
osigurano osim ako ste van puta pa jako ostetite auto (mada su neki prolazili i drugacije, objasnicu posle)
- skuteri do 50cc 15eura za vece vam treba "A" kategorija i skuplji su...
- Hrana po restoranima varira sa cenom i kvalitetom a i kvantitetom (male porcije) i uglavnom se podgreva i sprema iz konzervi (Englezi ne znaju razliku pa...)
- ...da pojedete nesto na brzinu je 3-4 eura (giros, chicken salat na pr.) engleski dorucak je od 4-6 eura a da bude bogato izdvojicete i celih 10 eurica...
- konzervirana hrana po diskontima je jeftinija nego kod nas (!!!?) ali je zato voce skuplje (2-5 eura) kao i mleko .
- imaju ogroman izbor piva u prodavnicama (mythos i extra su grcka, prvo je kiselije dok drugo podseca na niksicko) i nije straubalno skupo (do 50c za limenku)
- gorivo je ili isto ili jeftinije ali je veoma dobrog kvaliteta (jeep mi je trosio 7 lit u brdsko planinskom rezimu voznje)
- VODA IZ CESME NA ZAKINTOSU NIJE ZA PICE NI ZA SPERMANJE JELA (to vam naravno niko nece reci u agenciji ali je tako) 1.5L neke grcke kosta od 40 do 50c...
- svi bazeni na ostrvu osim WATER VILLAGE-a (22eura) su besplatni (bez konzumacije i sl.) i mozete uci bilo gde i kupati se..
- a sad ono glavno: smestaj - ovde cu morati da spomenem agenciju da bih upozorio ljude na moguce komplikacije kao i na one sigurne
Naime, radi se o sledecem:
Prilikom bukiranja i placanja islo je ovako - imamo smestaj u vili Angelica (samo je jos taj bio ostao) ali nemamo slike od vile samo jednu na kojoj
se vidi bazen i jedna od zgrada (lepa slika, nema sta)- na pitanje da li ima bar u smestaju receno nam je da ga nema (inace, svaki hotel na ostrvu ima bar)
i mi nasednemo na to i uplatimo.
Ono sto nas je cekalo tamo je lepa prica za neki horor film, naime:
Prilikom dolaska sobe jos nisu bile spremne zahvaljujuci organizaciji agencije koja je zakupila sve pansione za ovu godinu i glavni i odgovorni urednik je bila
za sve sto se tice "hotela" jer su zaposlili 2-3 spremacice na 30 apartmana i ostavili sat vremena izmedju smena da se mesto spremi.
Znaci, sobe su bile prljave da me je mesto podsetila na vojni zatvor u Meksiku ili na Kubi, ulazna vrata razvaljena, mogu da se nekako zakljucaju, kuhinja na koju smo racunali je malte-ne neupotrebljiva i totalno prljava (morali smo da kupimo nesto od posudja da bi je uopste koristili), evo slike sta smo od posudja
zatekli (tanjiri okrnjeni i samo tiganj i jedna serpa...)
...do danas nisam uspeo da odgonetnem kako se koristi zaokruzeni artefakt....
Dalje, vrata od kupatila kao i u ostalom sva vrata u apartmanima cvrce kao u horor filmovima, kupatilo je prica za sebe, posle obecanih peskira u agenciji zatekli smo dva mala peskirica koja su nam samo jednom zamenuli i to 5. dana, sve je totalno prljavo u kupatilu (osim poda) mrlje, budj ili sta god to bilo po coskovima,
cesme ne rade kako treba a odvod zapusen...zid je napuknut u predelu odzracne cevi od toaleta i miomirisi se sire prostorijom...
...u gornjem desnom uglu je detalj sa police ispod ogledala...
Ulaskom u sobu smo utvrdili da su zidovi puni krvavih mrlja od komaraca i kojekakvih muzgi od predhodnih gostiju i da nam se terasa kao i soba nalaze na prilazu za automobile vlasnika vile koji su ga zdusno koristili do ranih jutarnjih casova sa sve lupanjem vrata i dranjem...
Bar je bio lociran desetak metara od nas i vodio ga je neki narkoman (vutra mu je bila uvek tu, da se nadje) ciji je zadatak bio da maltretira goste od 23 do 24 casa svako vece tako sto je pustao jednu te istu grcku pesmu pojacanu do panja da su se stakla tresla...u vecem broju slucajeva nije bilo gostiju u tom istom.
Zalili smo se ali bez uspeha kao sto su se i ostali zalili na smestaj agencijskom vodicu ali, opet, bez uspeha...
Bazen je bio uglavnom prljav i previse hlorisan jer kako nam je vlasnica rekla imaju problema da preciste vodu u istom (nije im palo na pamet da zamenom filtera
na precistacu mogu dosta toga da urade), korov je prisutan svuda kao i pobacani suncobrani, kojekakvi predmeti i sl. Tus pored bazena je prica za sebe, alge
koje su se eonima talozile na plocicama ispod njih (jer zamislite i oni nisu radili kako treba) su bile veoma klizave pa pravo cudo da smo svi citavi.
...na izolovanoj slici na levoj strani je bazenski tus sa "necim" smedjim i klizavim ispod njega...
Zanimljivo je to da ostrvo puno takvih vila i da nijedna ne izgleda tako ruinirano kao ova u kojoj smo bili, imaju uredjena dvorista i barovi ne pustaju muziku kasno uvece...
Sve ponude koje su iznete od strane agencije a sto se ticu rentiranja automobila kod njihovog agenta (losiji uslovi i skuplje za 20%, kao satro Albanci drze druge rent-a-car-ove po gradu pa kradu pasose (kome treba usrani RS pasos???) kao i ture po ostrvu bile su uglavnom naduvane (36 evra za poludnevnu exkurziju a 18e je bilo gde u gradu), na molbu jednog od gostiju koji je izgubio torbu negde na ostrvu da mu pomogne u policiji kao prevodilac agencijski vodic je rekla da nema vremena mada je svo vreme visila u baru sa narkomanom...
Famozna agencija koja nam je priredila ovakav odmor je Matico travel (linkovi ka ovom i ostalim relevantnim forumima su im poslati u mail-u/zahvalnici) tako da dobro razmislite i proverite gde vas vode, uradili su ovo nama uradice to i nekom drugom...imam jos dosta fotki ovog uzasa ako ustreba...
Da napomenem da je transfer u duzini od 4km od aerodroma do smestaja naplacen 11eura u jednom pravcu dok agencije u samom Tsilivi-ju to rade za 2eura,
za 11 po osobi mozete da iznajmite taxi a ne medjugradski autobus sa 50 sedista...
Zelim da napomenem da cena smestaja nije toliko varirala da bi je ona bila presudna da se odlucimo na "ovo"...nadam se da ce ovo nekog da sacuva problema kroz koje je prosla smena turista u kojoj smo bili i mi...priznajem da nam je sam Zakintos kao turisticka destinacija pomogao da ne preduzmemo radikalne
poteze prema "agenciji"....ako ustreba jos neki info oko ove teme, tu sam...
relevantni link (moj user je maxa):
http://www.zanteweb.gr/zante-forums/showthread.php?t=7545
[Ovu poruku je menjao Majstor Duja dana 17.09.2007. u 14:58 GMT+1]