Citat:
vindic8or: dalibore kljucno tu je "svim
priznatim religijama i verskim zajednicama". a svi znamo da je SPC najpriznatija religija :) i ovakvo formulisanje teksta ("zabranjeno vrbovanje" *SIC*) im ostavlja dovoljno prostora da zabrane promociju bilo koje nove crkve (vidim da zivis u dublinu, koliko religija/kongregacija imas samo u svojoj opstini? - u mojoj opstini ih ima otprilike trocifreno).
Cek. Novokomponovane crkve ili kakogoddasamisebezovu (da ne ispadne da im stavljamo etiketu, sami smisljaju svoja imena) se ionako promovisu, sa ili bez kutije. U drugim zemljama, placaju (novcem) termine na komercijalnim televizijama, promovisu svoje stavove i objavljuju npr. brojeve telefona, cijene i sl. EPP aktivnost, izvoli pa plati - kao i bilo koja druga stvar. Zna se da je EPP, placa se kao EPP, ili ako vide da im je jeftinije, gledaju da osnuju svoju TV stanicu.
Sto se tice 'vrbovanja' i sl. terminologije, prije ces vidjeti nekog iz drugih religija da su krenuli na
recruitment drive, nego SPC. Rijec k'o rijec - dovoljno deskriptivna i jasna.
U AU npr. imas anglikanske biskupe koji se sa vremena na vrijeme pojave na TV-u, sa svojim porukama (bilo na komercijalnoj ili parcijalno drzavnoj televiziji). Ispricaju svoje, i nastavi se sa programom. Ko hoce da gleda, moze; ko nece, ne mora.
Zasto je neobicno da je pravoslavna vjerska zajednica najrasprostranjenija u Srbiji? To sto nekom smeta, nek' im smeta. Isto kao kad bi nekom u Brazilu ili Italiji smetalo sto je katolicanstvo najbrojnije. Svasta.
Nego, da li tebi smeta sto u Engleskoj imas odmor na dan Bozica? Zasto do sada nisi udario u protest, ili si gledao da se izboris da radis taj dan? Toliko o dosljednosti.
Citat:
...da ne pricamo sto su zabranili osnovno civilizacijsko pravo na ateisticku misao i osudu crkve za svo zlo na svetu
Ko ti brani da razmisljas sta hoces?
Citat:
vindic8or: pa iz ovog teskta se da zakljuciti da je zabranjeno svako diskriminisanje crkve, ukljucujuci i ateisticko.
Pa zabranjeno pljuckanje, u svakom slucaju. Bio neko ateista, ili vjernik neke druge religije - zasto bi to pravilo razliku? Hm?
Citat:
npr ja kad bih hteo javno na TV/radio da objasnim razloge zasto ne verujem nema boga (pun intended:) da se neko pri SPC ne bi osetio uvredjenim. ja mislim da je to ozbiljno uskracivanje slobode govora.
Pa jedno je da objasnis sta ateizam podrazumjeva u sklopu neke emisije, a drugo je da javno drecis da su sve druge religije zhnj zbog toga i toga, pogotovo jer vjeruju u nesto sa cim se ti ne slazes. Moguce je biti dovoljno spretan sa rijecima i objasniti svoj stav, bez da budes izbacen iz emisije.