Citat:
zorpetus: zeleo bi da se resim ovog rugla od plasticne cevi kojom je povezana WC solja i (pretpostavljam) celicna kanalizaciona vertikala.
Izvini, da li se ti ovo zezas sa nama? Odakle ti ovo "ruglo"? To je nesto najbolje sto postoji za te stvari, jer se nazalost vertikale tako rade da uvek ima razlike u visini, pa smo se prvo mucili sa nekim ravnim gumenim manzetnama / cevima, koje treba rucno navuci i na solju i gurnuti u kanalizaciju i pritom RUCNO POSTICI OBLIK da to udje na dva mesta razlicitih visina. Imam to na jednoj solji u stanu, oblik skroz deforimisan, ne lici ni na valjak, ni na bilo koji drugi oblik i ja bih suvim zlatom platio ovo sto ti zoves ruglo! Od skoro su se pojavile neke glomazne gumene cevi, koje imaju izvesan prelaz / razliku u visini, pa se do neke mere moze normalno instalirati.
Meni nije poznato da se ovo moze kupiti u Srbiji. Mora da je neko pre tebe to nabavio u Nemackoj, Italiji ili slicno. Postoje monoblok solje sa izlazom pozadi, ali je problem identican. Ukoliko si u privatnoj kuci, mozes da pozoves majstora za kanalizaciju, da vidis koliko bi te kostalo da pomaknes rupu u zidu za tih 8 - 12 cm, pretpostavljam da neces naci nikoga ko je spreman to da radi ni za koje pare. A ako si u soliteru, onda je tek frka, jer dok se to radi niko iznad tebe ne sme da pusta g....a kroz tu cev. Ako si na vrhu, onda mozes da se izivljavas, to je jedina varijanta.
Solje koje se srafe na zid verovatno zahtevaju polozaj cevi za odvod skoro u milimetar tacno, jer tamo nema mesta za "rugobu" ili gumenu manzetnu.
Hajde, ako ti nije tesko, procitaj sta pise na tim cevima. Povecavao sam sliku, ali je relativno gruba (sto je dobro za postavljanje na forum) pa se pri velikom povecanju deformise.
"Skidanje plocica i ravnanje" a sta ako su ispod plocica neke cevi? Nisu te plocice slucajno postavljene tako visoko. Osim toga, ako oljustis plocice i betonsku kosuljicu do nosece ploce, u sta ces da srafis solju - u nosecu plocu? To nije dobro. Kako ces plocice da zalepis za osnovnu plocu, postoji li neki tanak, jak lepak, a kao sto sam kazes, nista vise neces postici od 1 do 2 cm.
Ponavljam - imas najbolje moguce resenje sada, kako za odvod, tako i za dovod iz kotlica. Ono jeste da postoje kotlici koji se ugradjuju u zid, pa gore spomenute solje, ali to je ogroman posao, skupo je, a treba da postoje i neki konstruktivni preduslovi da to moze da se uradi, recimo zid iza solje treba da bude dosta jak da bi u njega zasrafio solju i da to bude bezbedno.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!