Klasicne Philips, Made in - da li bese Madjarska ili Ceska, nesto tako - u zadnje vreme mi strasno crkavaju i to pregori ona debela zica, koja se nalazi u staklu, ne samo vlakno koje svetli, cudna stvar. Da li je visoka temperatura prilikom ugradnje te zice u staklo, sta ga znam, ali se ubrzo vidi da je tamo malo crno i - cap.
Nedavno sam primetio da su se pojavile stedljive sa spiralnim svetlecim stapom, jedan komad, ne kao ranije ona 3 u obliku slova U. Kupio sam Tungsram, General Electric i Osram, isporucuje ih neka madjarska firma a napravljene su u Kini. Sve rade dobro, bar za sad. Meni je najvaznije sto su znatno hladnije od klasicnih, narocito u onom delu koji je usrafljen u sijalicno grlo, jer mi sa klasicnim ta sijalicna grla, raznih proizvodjaca i napravljena od raznih materijala mnogo brzo propadaju, jer sijalice dugo drzim upaljene iz nekih specificnih razloga.
Ako ove stedljive nastave da rade ovako dobro, neka im je alal onih oko 300 dinara, glavno da se ne tresem od straha da li ce mi se sijalicno grlo zdrobiti u rukama dok odvrcem sijalicu, zbog zamora materijala.
Ima nekih proizvodjaca, nepoznatih firmi, koje odmah slabo svetle, za duzinu radnog veka nema smisla ni pitati.
Ne mogu reci da li je prevara ili nije, ali ce u dogledno vreme klasicne biti izbacene iz upotrebe, u mnogim drzavama su razne akcije oko toga, tako da se nema kud.
Zaboravih da kazem - taj deklarisani vek trajanja u godinama podrazumeva da sijalucu palis svakog dana neki mali broj sati, tako da i to treba uzeti u obzir. Ima to negde napisano, ali sitnim slovima

- naso sam "Traje 6 godina ako gori 2,7 sati na dan" - odakle im bas 2,7 sati bog zna.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!