napomena: kome se žuri a misli da bi mogao dati konstruktivni savet, neka čita samo plavi tekst. Ko bi da izbleji i ubije par minuta - može da pročita sve. Pa i nekoliko puta iz početka ako ima višak vremena...

Dakle, žena je dobila u nasledstvo neku garsonjericu u Aranđelovcu, pa smo u fazi kompletiranja iste pomoću "štapa i kanapa" - da može da posluži s' vremena na vreme kada odemo za vikend. S' obzirom da ni stan gde živimo još nije skroz sređen, nismo u finansijskoj mogućnosti da problemu priđemo na zapadnjački način "staro iz kuće, i u prodavnicu po novo".
Ipak - rođaci su nam dali primamljivu ponudu:
ponuđen nam je šporet star 15tak godina koji nikada nije uključen, ali kako to obično u zemlji Srbiji biva - postoji jedna mala caka:
Pošto je dugo stajao nekorišćen, neki pacov je pomislio da nikom ne treba i po principu "ko pre - njegovo je" - uselio se u isti. Sudeći po neredu u spavaćoj sobi (predeo odmah iznad rerne a ispod ringli - vidi sliku) - možda ih je bilo i više.
Ja sam lično odskora član porodice, a mišOvi su se davno iselili iz njihovog šporeta...
I, kako to ponekad biva sa podstanarima - nisu se potrudili da pospreme iza sebe...
A ostalo je - ovo:

Sad, ideja je da zamenim žice, skrpim izolaciju i pustim šporet u rad...
Evo kako sam ja to nekako zamislio...:
Faza I - snimiti situaciju - završeno.
Faza II - napraviti plan - u toku.
Faza III - potražiti stručno mišljenje - upravo
Faza IV - skupiti potrebni alat i materijal - u planu
Faza V - Primena svega pomenutog u prethodnim fazama
Faza VI - Ribanje, ribanje i još malo ribanja - čisto za svaki slučaj.
Faza VII - poziv majstora da sredi ono što sam ja s*€bAo... - nadam se da za ovom fazom neće biti potrebe...
Faza VIII - šampanjac o šporet i zvanično puštanje u rad...
Što se žica tiče, ne bi trebalo da bude problema: poče'ci i krajevi izolacije žica su celi, i žice nisu pregrižene - znači par desetina metara žice određenih boja, 50tak buksni, klješta, malo iskustva (steće će se posle prvih 10tak bačenih buksni) - i to će biti odrađeno.
Mene više brine deo oko izolacije.
Jer - kao što se da videti sa slike - Miki Maus definitivno nije bio lenj...
Bilo kako bilo, ja bih sada probao jedno veliko spremanje - njegov dnevni boravak bih prvo nekako očistio (ideja je da prvo sa gumenim rukavicama pokupim krupne komade, a onda da sa usisivačem udarim "glanc"), a onda bih dodao sa gornje strane parče izolacije celom dužinom i širinom, tako da "Prevagne" sa obe strane po 10tak cm" i onda opet zavezao žicama kao što je bilo urađeno u originalu.
E sad - treba mi mala podrška:
- da li je ideja uopšte ostvarljiva - ovako kako sam je ja zamislio. If "da" then next. If "ne" then "a što? Imate li bolji predlog? Koji?"
- da li je dovoljno da se izolacija poveže sa te 3 originalne žice? Da li da dodam još jednu po sredini, ili još 2 - pa da bude ukupno 5?
- da li je ipak bolje da se izolacija skroz skine i zameni - s' obzirom da ima mnogo "viška" koji se vidi u desnom ćošku (od negde je to moralo biti izvađeno - sem ako nisu neki zimogrožljivi pa se spremali za zimu tako što su dovlačili i iz komšiluka izolaciju...)
- može li u 2 rečenice opis kako skinuti izolaciju - mora li se rasklopiti pola šporeta ili mogu da priđem sa (npr) donje strane..?
- gde kupiti izolaciju?
- koji je prečnik šrafa najbolji za kačenje kazančeta na zid - a da - ovo je za drugi post...

Hvala unapred na bilo kakvom savetu

Pozdrav