Sporet je ispravno radio-normalno kad je bio prikljucen na trofaznu struju,da napomenem da sam ga ja povezivao po datoj i poznatoj semi na poklopcu sporeta, tako da nisam mogao da omasim, a nije mi ni prvi ni zadnji sporet kojeg sam povezivao.
Elem, kad sam ga prevezao na monofaznu,pojavio se problem, rerna ne moze da zagreje vise od 6( a ima do 10) i to posle sat vremena rada, a i ringle kao da sa upola snage rade???
Proveravao sam vise puta kako sam to povezivao,ali nigde nisam mogao da pronadjem gresku.
Summnjao sam da je mozda nesto los kabal, ali prethodni sporet je bio sa tim kablom i super je radio,zamenim utikac posto je bio star, mada znam da to nije problem ,proverim dali su sve zice u sporetu dobro fiksirane i opet nista.
Sporet ima na keramickom nosacu kleme,gde se pricvrscuje dolazeci kabal 220 ili 380VAC, a kablovi od sporeta do tog kabla ne tom nosacu su povezani klemama-stubic, i to tako da na svakom kablu ima po tri kleme ,tako da moze da se na bilo kom mestu od ta tri kabla iz sporeta povezu kao monofazni, probao sam i da stavim most od bakarne zice kako se i obicno povezuje sa trofaznu na monofaznu ali nista.
Sumnjam da slucajno nisam pobrkao nulu i uzemljenje ali onda bi osigurac odmah i otisao, a i ne znam kako bih to pomesao,kad je na uzemljenju zeleno-zuta zica,kako na sporetu tako i na kablu, a zanimljivo je da nula na sporetu je dosta deblja od ostalih kablova i crvene je boje?
Ja sam ucio da je obicno plava boja nula, al dobro sad, mozda ljudi nisu imali plavu pa su stavili crvenu.
Probao sam da ukljucim samo gornji grejac pa samo donji grejac na rerni ali sporet je mogao samo da ugreje do 6 kao i kad rade oba grejaca....????
Ringle se sporije zagrevaju nego kako bi trebalo, ali ne razumem rernu,sta se to desava.
Ostalo mi je samo da probam opet da vratim na trofaznu pa da vidim sta se zbiva?
Vas savet?
Covek se uci dok je ziv, pa opet lud umre.