zibel 32
da si u prvom postu ispod seme napisao
prevnuta logika .....ali malo diskusije ne skodi
i druga gorantova je potpuno ispravna
ali ne 4i5 4 i 6
Naravno da diskusija ne škodi. Tome forum i služi, pogotovo ako je diskusija konstruktivna, a smatram da ova to jest.
Što se tiče šema, ne znam zašto se ne razumijemo ti, Goranto i ja. Ako se pri crtanju i "čitanju" šema poštuje glavno pravilo da se svi elementi crtaju u "hladnom" odnosno isključenom stanju, tada se jasno iz nje mora moći prepoznati način djelovanja i bez potrebe da se išta posebno objašnjava. Šema koju sam ranije postavio je nacrtana ispravno i potpuno je funkcionalna, te je sklop u radu u više kotlovnica. Kada kažem "kontra logika", ne mislim da je šema nacrtana naopako ili slično, već da oba termostata djeluju naopako. Jedan termostat svojim isključenjem uključuje plamenik, a drugi ga svojim uključenjem isključuje. Otud "prevrnuta logika".
Smatraš da je donja šema ispravna? OK, recimo da koristimo tu šemu, podesili smo na TG da se plamenik uključuje na 40*C, a na TD da se isključuje na 70*C. Moje pitanje... Ako pretpostavimo da je cijeli spremnik na temperaturi od 30*C, što će i kada uključiti plamenik da zagrije spremnik???
Ako samo čekamo, plamenik se neće uključiti nikada!!! Uključit će se samo ako spremnik na vrhu zagrijemo nekim sekundarnim izvorom preko 40*C, ili ako termostat TG spustimo na 30*C ili niže. Drugim riječima, imat ćemo uvjet za rad plamenika ako je temperatura spremnika veća od podešene, a to nam nije potrebno. Nama je potreban uvjet kada je temperatura manja od podešene.
Dakle, gornja ispravljena šema i dalje ima grešku. Samo tu jednu, a ostatak šeme je ispravan. Već sam ranije rekao da se na termostatu TG mora koristiti mirni kontakt (1-2), a ne radni (1-3). Kada je temperatura spremnika ispod 40*C - imamo uvjet za uklop releja -R i start plamenika. Jednom kada relej -R uklopi, držat će sam sebe preko radnog kontakta (4-6). Dok god je relej -R uključen (što znači i plamenik), gornji termostat TG više uopće nije bitan, a relej može isključit samo donji termostat TD kad dosegne 70*C.