igorsd
[email protected]
7:26 PM (12 hours ago)
to me
Ako mi trosi 10Kg na sat, odustajem u startu, jer je to min 150Kg dnevno tj. 4,5t mesecno!? Ja izgorim 6t suvih vreoca i 7-8 m drva, (za proslu zimu), kotao zalozen u oktobru, ugasen u martu. Ponavljam, ima neverovatno veliki stepen iskoriscenja, dimni gasovi su jedva 65<sup>o</sup>C osim kada ga prvi put zalozim, dok se ne razgreje. Ovo mi pravi probleme sa dimnjakom i zato gledam da promenim nacin grejanja a uz to bi i malo "automatike". :)
Uzgred, sta informacija o temperaturi izduvnih gasova treba da uslovi gorioniku? Ako je velika temperatura da ubaci vise goriva a smanji promaju i obrnuto?
Ajde, dajte da razbijemo sustinu problema, cela tema je svedena na to koji proizvodjac je bolji, nigde se ne kaze kako sto bolje iskoristiti energiju.
Druga stvar koju ne mogu da dokucim je problem sa agropeletom. Stvara se staklasta naslaga na telu gorionika? Suze se otvori za vazduh? Sta ako se resetka napravi da bude lako izmenljiva i tretira kao potrosni materijal, jer realno kosta 100 din komad lima 4mm plus busenje.
Dajte neku skicu ili malo detaljnije fotografije gorionika, jel` to tolika tajna? Cime ste resavali brzinu ventilatora? Ako su motori 12V onda znam, ako su 220V? Dimer?
Naravno da ti proizvođači neče dati presek detaljan svog gorionika. Od toga žive. Ni ti nebi isto uradio da se baviš samo tim poslom. A što se tiče potrošnje, tebi možda u startu potroši gorionik 10kg peleta na 1 sat, vremenom kako postiže željenu temperaturu smanjuje potrošnju. Koliko zavisi od tvojih gubitaka u kući, iskoristivosti kotla. Rekao si da ti je temperatura u dimnjači 65 C. To bi bilo idealno samo, neće baš toliko da ti bude sa gorionicima na pelet. Biće mnogo veća. Ispod 150 teško. Možda kada bude radio na 1 plamenu da bude oko 100 ili 90C. Prvo moraš da razumes princip rada gorionika. A to smo pisali više puta. Kako dostižeš temperaturu željenu (zadatu na automatici), tako ti se smanjuje ubacivanje peleta a i ujedno i smanjue ti se količina vazduha za sagorevanje. A ako i dalje raste temperatura na prvom plamenu trebalo bi da ti se ugasi gorionik.
Sto se tiče agropeleta nekoj eto detaljno u predhodnim porukama pre više od dva meseca napisao. Agropelet sadrzi silicijum koji se kristališe i stvara problem gorioniku. Da ga moraš često čistiti. Ako nemaš opciju da ga izbaciš vrlo brzo će ti se napuniti rešetka pepelom i nećeš moći da ga sagoriš. Ako je gorionik jednostavan takođe nećeš imati dobro sagorevanje peleta jer vazduh neće moći da prolazi ispod rešetke jer otvori na rešetki će biti zatvoreni. Što se tiče same rešetke, nećeš moći samo da izbušiš lim i da ti to bude to. Rešetka i te kako ima svoju funkciju za što bolje sagorevanje peleta. ako nije dobro izdimenzionisana i otovri dobri imaćeš problem sa sagorevanjem peleta. Drugačije je kod gorionika koji su integrisani u kotlovima. Imaju malo drugačiji princip. I ako ćeš svaki dan ili svake nedelje da praviš rešetku od lima, onda moraš napraviti jedno 20 komada i da ih stalno menjaš. Jer temperatura u gorioniku u jezgru plamena je oko 900 stepeni. a to znači da je temperatura rešetke sigurno oko 500 C. Da li će se lim brzo izdeformisati ako koristiš agropelet ili ne to ćeš sam da proveriš.
E da što se tiče temperature izduvnih gasova to će objasniti neko ko ima sondu na dimnjači. Ja nemam tu sondu i rad mojih gorionika je drugačiji. A od marta će da rade i na agropelet.