Citat:
Tomica je sef servisne sluzbe Centrometala to je njegov posao i zna se put,, izlazi se na teren pravi se nalog centrometal placa usluge a korisnika nista ne kosta .ja necu da lupam gluposti kao vi evo sad pisete da je veca potrosnja zbog ekspanzione posude pmmpi itd izmisljate svasta nesto ,,tako je i ona Zvoncica spucala brdo para na prepravku sistema dabi ustedela 10 do15 posto peleta zbog sistema Najvise je ustedela sa dobrom izolaciom kuce a i zima nije hladna
Nisam ni "ova" ni "ona", već prosto Zvonchica. Nema nas pedeset na forumu sa tim nickom, a i da ima nepristojno je obraćati se na taj način. I pored toga što si navodno serviser, nisi ukapirao šta je kod mene bio glavni problem, pa da ti pojasnim. Grejanje nije moglo ni da krene, jer je zapremina tople vode u kotlu bila premala (64 litara) za visokolitražni sistem gusanih radijatora. Radijatorska pumpa koju je kontrolisala CM elektronika taman što se uključi, hladna voda koja se iz sistema zavali u kotao je isključi. Nisam htela za trajno rešenje da usvojim ovdašnje predloge da pumpa radi neprekidno, jer je to idealan način da urnišem kotao i skratim mu životni vek. Drugi problem kod CM-a je bilo nepostojanje modulacije. Naišla sam na osudu pojedinih članova foruma zbog neprihvatanja da ugradim uređaj o čijim tehničkim karakteristikama i izgledu se ne zna ništa i za koji treba da verujem na reč da radi onako kako treba. Odlučila sam se za AT jer sa njim rešavam sve probleme:
- nema zavaljivanja hladne vode i prekida u grejanju, grejanje kreće odmah
- s obzirom da sam planirala da ove godine odradim izolaciju, preko njega racionalno raspolažem toplotom koju akumuliram strujom tj. peletom
- pelet je po meni nužno zlo i skupa igračka i gledam da ga koristim što minimalnije. Zato sam u AT ubacila grejače i profitiram jeftinu struju.
Na tvoju procenu o mojoj uštedi od 10-15%, navešću ti sledeće podatke:
Moja potrošnja peleta u sezoni 2015/2016. godini je bila sledeća:
oktobar - 270 kg
novembar - 300 kg
decembar - 900 kg
Do kraja decembra 2015. potrošeno je 1470 kg.
U sezoni 2016/2017:
oktobar - 345 kg
novembar - 435 kg
decembar - 1100 kg
Do kraja decembra 2016. potrošeno je 1880 kg.
Od početka grejne sezone 2017/2018 pa do kraja decembra 2017., sa ovakvim temperaturama, otići će mi do 200 kg peleta i to sve sa test punjenjima AT-a koja su rađena nakon završetka automatike (jedino je tad napunjen ceo AT na pelet - otkako je počela grejna sezona, gorionik se pali tek uveče i radi max. 2h na 12 kw i za to vreme potroši 5.3 kg peleta/dan). Sve ostalo je jeftina struja. Ti sad vidi kako se uklapaš sa procenom od 10-15%.
99% forumaša zna da je izolacija stavka koja doprinosi najvećoj uštedi, ali izolacija sama po sebi nije mogla da sredi moj problem u SISTEMU GREJANJA. Nemam idealnu izolaciju. Uradila sam najbolje što se moglo u datim uslovima i prezadovoljna sam rezultatima. Kao što vidiš, post ti je šupalj kao švajcarski sir. Vi koji zagovarate što jeftiniji sistem, samo napred. Dezinformišite ljude na forumima, posle neka plaču kad vide šta ih je snašlo.