naime, aparat je u odlicnom stanju, pistolj, kabl i ostalo je u odlicnom stanju, e sad interesuje me nesto vezano za sam njegov rad.
kabl naponski koji ide u aparat ima samo dvije faze, nulu i zemlju, a aparat se vodi kao trofazni pa mi to malo nije logicno, kako se sa dvije faze dobija 380v.
ima dvopolozajni preklopnik za izbor 220/380 i 380v
nasao sam sliku slicnog aparata, pa da mogu da predstavim kako to izgleda, ovaj u ponudi je u daleko boljem izdanju, stampana ploca mu je drugacija, kao i diodni most, ali da sad ne rasturam ovaj sto je kod mene posto sam ga danas sklopio, moze da pomogne da se ima predstava o cemu govorim

da nastavim, dvije faze ulaze u aparat, i idu vec negdje, i kada sam spojio to tako kako pise, desava se da na 220v radi kako treba, vari odlicno i nema problema, ali kad prebacim prekidac na 380v na pistolj reaguje elektroventil, ali nece motor da mota, niti ima struje na zici. probao sam da mijenjam faze, ali se nista ne desava.
takodje sam skidao plocicu i u lijevom uglu ima sklopka na kojoj imaju oznake L1, L2 i L3 ali su prikljucene samo dvije faze i jedna od te dvije je premostena, posto sklopka ocigledno nije radila kako treba na tom dijelu, ali i kad to raskacim nista se ne desava, tj nikakve promjene nema da li to bilo spojeno ili ne. i L1 je bila premostena, tj kratkospojena pa je zica za varenje uvijek bila pod naponom, to sam prebacio na L3 koji je bio prazan i sada radi ok tj zica dobija napon kad se pritisne prekidac.
samo me brine to sto nikako ne radi kad se prekidac prebaci na 380v, i takodje sam primijetio da mu je raskacen potenciometar od opcije za punktovanje, na slici pored prekidaca za izbor jacine. izmedju prekidaca i izvoda za rucicu za varenje, zice su odvojene i izolovane, a ta opcija mi je i bila dosta interesantna kad sam ga vidio, ali ocigledno je da ne funkcionise.
takodje elektroventil za co2 maltene svaki drugi put zabrunda, tj pocne da drci, kao da ima prekida u napajanju, skidao sam ga i kacio na 24v, i radi odlicno, ne ispusta pritisak ni za 24h, ali hoce da zabrunda kad se aktivira, kao da se ukljuci masinica za sisanje. nekad radi kako treba, a nekad zabrunda, i mislim da i tu negdje ima prekid u struji, iako relej koji ga ukljucuje daje stabilan napon 24v, ali opet kontam to se da srediti, mozda su kontakti na releju ili nesto slicno.
i znate li mozda ima li gdje servisa po bgd za ovau vrstu aparata, posto sam relativno nov u gradu pa jos uvijek se slabo snalazim i ne znam gdje i sta da trazim.
e sad nadam se da neko ima iskustva sa ovim, posto je aparat jos par dana kod mene na probi, i interesuje me da li vrijedi cemu, i da li se isplati kupovati ga, ili doplatiti jos para pa uzeti recimo iskravar 210 (ne znam tacnu oznaku, cini mi se da i on nosi oznaku T.I.P, i navodno je za njemacko trziste pravljen)\
HVALA