Citat:
mozdasamjaamozdainisam: Ne mere da citam sve sto se pisali, ali reci cu:
kada kuvas jastoga, ne stavljas ga u vrelu vodu;
Nego, u ladnu - pa ukljucis sporet - pa lagano zagrevas vodu. Dok on shvati da je u vreloj vodi - kasno mu je.
E, isto tako sa srpskim narodom - u ladnu vodu, pa lagano. Ako li bi ga sokirao od jedared u vrelu vodu - iskocio bi. Pak, na tenane, pomalo...
Ja se javljam iz Makedonije, tako da nema nikakve razlike, ovo sto si gore napisao moze se primeniti na ceo Ex-Yu prostor.
Ima kod nas jedna jos pokvarenija metoda, ne znam da li toga ima tamo gde vi zivite ili mozda niste ni primetili.
Prica ide ovako, ulazite u prodavnicu, na polici imate cenu proizvoda koja je niza od cene koja ja na kasi. Ako ne proverite racun odmah na kasi, vi ste platili vecu cenu i prica je zavrsena. To je po meni jos pokvareniji nacin poskupljenja proizvoda. Primetio sam ovu pojavu u svim vecim radnjama u Kumanovu i Skopju.
Inace ova pojava postoji i u Kanadi, ja sam se iznanadio, ali ima je i tamo.
Samo je tamo jos kurvinskije uradjeno, imate jedan proizvod koji je slozen na gomili, ima kao neku ekstra cenu na popustu, po inerciji ne citate tacno na kog se proizvodjaca odnosi popust, uzimate prizvod i kupujete jos, na kasi je guzva, placa se uglavno karticama i ne vidite da ste platili skuplje. Tacnije niste platili skuplje, platili ste tacno koliko treba jer vi niste ni kupili proizvod koji je na popustu, ali koji mozda ne bi kupli da niste videli taj natpis, jer sto je jos zanimljivije, kad potrazite proizvod koji je na popustu, proizvod ne postoji. Ako se pozalite objasnice vam da se proizvod prodao i da neki od prodavaca nije stigao da skloni ceni (reklamu).
Vratice vam novac i u Makedoniji i u Kanadi, ali malo ko primeti.
Samo da dodam ja kad uocim ovakvu pojavu, a postao sam vest u tome. Pocinjem jednu malu predstavu, pocinjem da pravim guzvu na kasi, pozivam sefa smene, pozivam inspekciju i imam ceo jedan performans spremen za to. Jednom sam izazvao situaciju da su i drugi kupci na ostalim kasama proveravali cene proizvoda, pa su neke proizvode vracali, neki su proveravali racune pa trazili povrat novca. Tako da je bilo veelo.
[Ovu poruku je menjao konislav dana 06.01.2011. u 04:23 GMT+1]