cozmo_im Ivan Miladinovic Direktor svemira i galaktickih postrojenja Zemun
 Član broj: 31495 Poruke: 5566 89.216.37.*
|
Meni je stao auto na nekih oko 290.000km.
Iz nekog razloga zupcasti kais je prezupcio - menjan je u avgustu 2010, presao brat bratu 40.000.... Kais je ROLUNDS. Menja se inace na 5 godina i 100.000km, s tim sto ga ja uvek menjam na 5 godina ali ne i na 100.000 vec na dosta manje 60-70.000km...
Prosle godine prilikom zamene vodene pumpe je bilo sve savrseno. Malo je kapljalo ulja dole na semeringu uljne pumpe povremeno ali ono 1-2 kapljice, motor je bio bas suv spolja i unutra, ali menjani su semerizni svejedno pre toga... Dosad nikakve simptome nije imao da ce nesto da "skikne". Potrosnja ulja je bila litar na 5000km u proseku, sto je normalno za tu kilometrazu a trebalo je zameniti i i gumice ventila.
Tj. auto mi se ugasio na kad sam kocio da stanem na semafor. Posto je bio onaj ogroman pljusak, mislio sam da je do mene jer sam bas lagano vozio na vrh gasa. Ali nije nista cimnulo pa mi bilo sumnjivo.
Zaverglam na kratko, motor se vrti brzo (kao kad mi je rikno komutator, tj kad nema varnice).
Posto u svakoj nesreci ima srece, slucajno se kolega zadesio na semaforu (100m od mog posla se sve odvija). Odguramo auto na prvi slobodan parking po onoj kisetini, zovem burazera, kaze nemoj da probas vise, mozda je kais.
Cim je stala kisa, odem s kolegom, skinem poklopac - kais uredno zategnut stoji.
Ipak, okrenemo remenicu radilice rucno - nista, ne vrti bregastu niti kais.
Medjutim, vidim da je nesto "cesalo" kuciste zupcastog. Zvao sam lika iz Forme koji poznaje materiju, kaze mozda je okinuo 1-2 zuba na remenici dole kod uljne pumpe ali sam mu rekao da uopste nije bilo ulja, eventualno ponekad je bilo 1-2 kapljice ispod motora, na sta je on rekao da taj semering brzo strada i pored toga sto je menjan i da moze da "piski" na unutra. Nisam skidao poklopac dole jer ne mogu od remenice. Mozda je kaze popustio pa cesao kuciste, pa se ne vidi ostecenje na kaisu, mozda je dole kod remenice. Gore stoji zategnut i svugde je uzubljen i izgleda normalno.
Nisam nista dirao, rekao je da mogu da probam da ubacim u IV brzinu u na gurku okrenem krug radilice, ako se okrece ne bi trebalo da je bilo sta u motoru. Nisam to probao.
Ono sto kaze je da se kod nje u masi slucajeva 1-2 ventila u tom trenutku iskrive, mada ne mora da znaci. Broj obrtaja je bio mali i kaze da je dobar znak sto se motor samo ugasio odnosno nije trokirao niti stucao u tom trenutku (ne znam sto je to bitno).
Sto se tice ulja na uljnoj pumpi i tom semeringu... zadnji put na mislim 70.000km i kad sam ga skidao bio je kao nov iako mi je tad pustalo ulje na semerinzima i od radilice i uljne pumpe! Sad je ponekad samo kapalo, ali kais je bio suv kao i sve ostalo (i pored tog kapanja povremenog, posle duze voznje uglavnom) pre 7000km kad smo menjali pumpu. Da li je moguce da je negde "nevidljivo" piskilo i unistilo kais? Ili je nesto drugo u pitanju - los kvalitet kaisa?
Motor je radio apsolutno savrseno s fabrcikom kompresijom (merena je prosle god). Znaci samo je stao na 10kmh brzine prilikom stajanja na semafor.
Treba da ga odslepam da zamenimo kais i probamo da upalimo. Ako radi - super, ako traktorise, moracu glavu da skinem. Ionako sam planirao da radim gumice ventila na 300.000 tj sledece godine veliki servis i sve to... sad mi nije bas finansijski nesto ali videcemo kad budem palio auto. Za remont glave i ventila imam, to je najmanji problem, brine me samo da nesto drugo nije ostetio.
Nikakav zvuk se nije cuo, niti se bilo sta culo kad sam probao da upalim.
Kumu je na Hondi Civic zviznuo kais posle 2 godine od zamene i nekih 30.000km na 130kmh i nista, nista se nije ostetio motor. Njemu je pukao - Daiko kais. Mada sam za njih cuo da su krs zivi.
U sustini koliko sam skapirao ove iz Forme, ovde ce 99% glava da se radi samo ako ne bude radio kako treba nakon zamene kaisa, posto je kompresija bila odlicna.
Mene zanima sad da li onda svejedno da zamenim i karike i lezajeve? Sta preporucujete?
Mislio sam da sledece godine obelezim 300.000km i 25 godina velikim servisom i zamenom kompleta kvacila koje je izdrzalo sve ovo vreme, medjutim zeznu me ovo.
|