Citat:
ventura: Pa sous vide sam već uradio, eno ti fotke i rezultati na prethodnoj stranici :)
Probao sam ovaj metod spremanja mesa, doduše pomoću štapa i kanapa, ali svejedno, moram reći da sam prilično oduševljen kako je ispalo.
Prvi put sam probao sa svinjetinom, a drugi put sa govedinom i oba puta je bilo odlično.
Da napomenem i da nikad volio polupečeno (tako sam ja to dosad zvao) meso koje se imalo crveni, ali ovo je ipak 100% pečeno (ili kuvano) iako je roze boje, mekano i sočno.
Prije ovoga sam 6-7 puta probavao razne "klasične" načine spremanja bifteka, i iako sam par puta uspio postići nešto što su neki koji su imali nekog iskustva u jedenju tih bifteka okarakterisali kao "dosta dobro" ili "odlično" (dal' stvarno ili iz kurtoazije, nemam pojma), meni je to bilo na granici ukusnosti: ako je bilo roze unutra - to je bilo skoro pa sirovo, a ako nije bilo roze onda je vuklo na đon.
Elem, kao što rekoh probao sam priručnim metodama, nisam htio da nabavljam bolju opremu na slijepo, jer sam prvo htio da vidim da'l u tome svemu ima nešto.
Dakle, meso sa začinima i komdićem maslaca sam stavio u zip-kesu, pa potopio u vodu, tako da je pritisak vode donekle istisnuo vazduh iz kese. Nije baš kao sa vakuum mašinom, ali ok je za probu.
U šerpu od 4-5 litara vode sam stavio kesu sa mesom, poklopio i onda šerpu na ringlu. Lagano sam zagrijavo do 60 stepeni i onda gasio ringlu.
Temperaturu sam kontrolisao "ručno" običnim živinim termometrom. Temperature vode u šerpi je opadala prilično sporo, možda 1 stepen za pola sata ili tome slično, tako da nisam imao puno posla oko dogrijavanja - svega nekoliko puta u toku 3.5 - 4 sata sam kratko dogrijavao vodu.
Dakle 3.5 - 4 sata, temperatura 58-60 stepeni, i fascinantni rezultati (u odnosu na ono što sam ranije uspijevao).
Pri tome, meso koje sam koristio je bilo apsolutno daleko ispod kvaliteta onog mesa o kome uopšte vredi razmišljati kad se priča o spremanju stejka na klasičan način.
Ovi što su imali čast da probaju kažu da nikad bolji stejk nisu jeli :)
Pretpostavljam da se uz bolju opremu (prava vakum mašina) i bolju kontrolu temperature i vremena pečenja (ja sam to više ofrlje) mogu dobiti i dosta bolji rezultati.
Ventura, fala na prosvećivanju!