Sve vise i vise proizvodjaca bojlera napustaju klasican koncept regulacije temperature i obezbedjenja sigurnosti sa elektro-mehanickim temperaturnim regulatorima.
Proucio sam malo elektroniku bojlera Ariston Velis Evo. Barem ono sto sam mogao zakljuciti na osnovu slika.
Ariston daje, ako se ne varam, 5 godina bezuslovne garancije na funkcionalnost bojlera, sto i nije lose.
Izgled bojlera:
Energetska ploca: 65152900
- Ovde nema nikakve pameti.
- 4 releja. Posto bojler ima dva grejaca, moguce je da se koriste 2 releja po jenom grejacu, zbog povecane sigurnosti, ako jedan zalepi.
- Svaki deo se moze lako nabaviti i zameniti.
Prikaz displeja:
Kontroler i displej ploca: 65115409
- IC1 je Freescale/NXP MCU : MKE02Z64VLD4. Pitam se da li se moze dump-ovati sadrzaj flash memorije
- IC2 je sigurno NFC front-end u soic-8 kucistu, a verovatno M24LRxE EEPROM sa dualnim interfejsom - preko NFC, i preko I2C porta. Ovaj IC moze da 'prica' sa NFC enabled Android telefonima. Verovatno se koristi za konfiguraciju ili dijagnostiku, od strane servisera. Ako neko ima ovaj bojler, MOLIM Vas da uz pomoc aplikacije
NfcV-reader pokusate da procitate sta ce bojler da prijavi.
-IC3 je verovatno NVRAM modul sa napajanjem superkondenzatorom C2. Kako ovaj bojler ima ECO mod, u kojem bojler nedelju dana analizira potrosnju tople vode, a potom 'pametno' ukljucuje grejace, tako da korisnik, ako se ponasa po istom paternu, uvek na raspolaganju ima toplu vodu, uz minimiziranu potrosnju elektricne energije, ti podaci se verovatno skladiste u tom cipu, posto MCU ima samo 4kB RAM memorije.
Meni bi *jako* odgovarao ovaj bojler, zbog profila od samo 27cm. Ima klasu energetske efikasnosti B.
Slim bojleri koje prave Metalac, Gorenje, Bosch itd. su deblji: 35+cm, i imaju klasu efikasnosti D ili E.
Takodje, ako neko poseduje ovaj bojler, molim Vas informaciju: kada se bojler prikljuci na napajanje, da li se automatski ukljucuje, ili je potrebno pritisnuti On/Off taster. Na forumima sam nasao oprecne informacije.
Hvala.
[Ovu poruku je menjao scoolptor dana 16.06.2017. u 17:05 GMT+1]