Citat:
malden mb:
zvonćica ja sam prošle godine u prosincu potrošio 71 vreću peleta tj. 1065kg ,potrudi se i potraži ovdje na forumu taj podatak, nisam ga ni tada ni sada izmislio, prošlogodišnji prosinac je bio hladniji nego ove godine a i napravio sam neku preinaku u kotlovnici: i na instalaciji i na ložištu kotla i na regulaciji, eto uštede od 215kg peleta, a lašci su tebe učili da nazivaš tako druge koji se ne slažu sa tvojim mišljenjem i uvjerenjem, tko je tebi kriv što si imala loše savjetnike i majstore pa su ti u samom startu loše napravili kotlovnicu grijanja na pelet, sad i na hladno pušeš a uspješnijima od sebe iskompleksirana svojim promašajima nazivaš lašcima, ovakvim padobrancima tipa grejanje koji se sami sebi dokazuju ne pridajem ni najmanje pozornosti ali ti si ipak obrazovana osoba i trebala bi imati takve manire,hvala!
[Ovu poruku je menjao malden mb dana 04.02.2018. u 17:45 GMT+1]
Mladene, pusti te priče o lošim savetnicima i majstorima. Moje instalacije grejanja su urađene kako treba. Hajde lepo da odradimo prostu matematiku, pa da vidimo šta ćemo da dobijemo kao rezultat.
Moja potrošnja u januaru 2018 je iznosila 1814 kWh + 150 kg peleta. Sravnićemo moju grejnu površinu na (97+85)/2 = 91 m2. Tvoja je dvaput veća, s tim što je tvoj objekat neizolovan, dok moj ima solidnu izolaciju.
Ako ove kWh koji su dobijeni STRUJOM (dakle, ne zavise od konstrukcije ložišta, stepena izolacije kotla, gubitaka kroz dimnjak itd..., to je ono što je grejačima preneto na vodu, uz max gubitke od 0.1%) pretvorimo u sate rada gorionika na 12.3375 kW (na toliko mi radi gorionik kad se startuje uveče, nakon što se potroši topla voda iz ATa), to je 1814/12.3375 = 147 h
Uzmi samo u obzir da je ovo idealizovan slučaj, jer u praksi tih 12.3375 kWh nikad neće biti preneti u tom iznosu na vodu...stepen iskorišćenja kotla, gubici kroz dimnjak, to sve sada zanemarujemo.
Potrošnja peleta na 12.3375 kW iznosi 2.625 kg/h.
147x2.625 + 150 kg (to je ono peleta što sam realno sagorela mimo struje) = 536 kg
U realnosti, trebalo bi na ovaj prvi sabirak da dodam još 30%, jer pelet nije struja, pa bih izašla na 652 kg, ali hajde da se zadržimo na ovom prvom idealizovanom slučaju od 536 kg.
Da li ti misliš da je realno da ti sa NEIZOLOVANIM objektom trošiš za svojih 180 m2 + bojler sanitarne vode 850 kg peleta, a da bih ja u tom slučaju sa izjednačenom kvadraturom IZOLOVANOG objekta trošila 536x2 = 1072 kg? Pa nije.
Kao što nije realno poređenje za januar prošle godine, kada mi je potrošnja iznosila 1238 kg (CM gorionik se nije gasio, radio je u kontinuitetu, jer sam mu ja ručno obarala snage, pa je potrošnja zapravo odgovarala toplotnim gubicima objekta) i tad je objekat bio izolovan u poređenju sa tvojim. A tvoja potrošnja iznosila svega 1065 kg?!?!?! Pa ja bih sa tvojom kvadraturom na mom osrednje izolovanom objektu trošila 2476 kg peleta!
Svi smo ovde veterani, godinama se grejemo na pelet i znamo razliku između izolovanog i neizolovanog objekta. Nema tu šanse da se neko voza falš informacijama.