Citat:
bakara: Te flase nisu za visekratnu upotrebu, vec za jednokratnu.
Znaci to je jeftina plastika koja vremenom gubi svojstva.
nece ti nista biti da pijes vodu iz nje nekoliko puta, ali ces videti da se ta plastika malo zamuti, tada bi vec bilo pametno da je zamenis.
Neka prijateljica je to kao prodavala, pa nam je i poklonila nekoliko Tupperware flaša, a nekoliko smo valjda i kao platili po "promotivnoj" ceni, pa više igrom slučaja njih i koristimo, tj. deca. Osim toga, ovim običnim flašama deca izubijaju i izulubljuju "noge" i dno često i pre nego popiju "originalni" sadržaj, pa flaša ne može normalno da stoji na ravnoj površini i hoće da se preturi i prolije gde ne treba, razbije nešto itd.
Ali... "plastika će malo da se zamuti" spolja - od masnoće i prljavštine sa dlanova, iz vazduha itd, iznutra - od kamenca i ostalog iz vode, pa onda npr. deci često dospevaju unutra ostaci hrane iz usta isl... a u istim uslovima će i staklena čaša da ti se isto zamuti, ako je ne pereš.
Plastična flaša će još dodatno da se zamuti jer je i gužvana, gnječena, krivljena... što joj menja strukturu.
Najbolji eksperiment bi bio kupiti 3 flaše iste vode, pa:
- sadržaj flaše #1 prosuti
- u flašu #1 presuti sadržaj flaše #2, a flašu baciti
- neotvaranu flašu #3 i flašu #1 odložiti negde u neki špajz na godinu, dve, tri...
pa videti da li će nastati neke promene između te dve flaše.
Kladim se da neće.
Trenutno u kući imam onaj jedan "kockasti" balon od 5 ili 6 litara, kome sam odsekao vrh i koji mi je služio za čuvanje koštica od kajsija. Evo, to je sad oko godinu dana, i ništa se nije zamutilo.
Držao sam nekada i med u tim balonima po nekoliko godina, i ništa se nije zamutilo niti je falilo... osim što je med dosta teži od vode, pa hoće da pukne ona drška ako drugom rukom ne pridržavaš balon odozdole. :)
Dakle, slažem se da su te flašice za jednokratnu upotrebu, ili 3-4, ali zato što su posle toga štrokave i ni na šta ne liče, a ne zato što ispuštaju otrovne hemikalije u vodu koju ja u njih naspem, dok te iste hemikalije ne ispuštaju u njihovu vodu.