Pozdrav,
Posle svih ovih pitanja mislim da ste zasluzili i moj odgovor.
Elem, u kratkom roku na blic su mi se javili ljudi kojima je bio hitno odradjen projekat, pa sam uspeo da zaradim jos neki dinar i castim caleta u drugoj sobi klimom. Kako je i ta soba prilicno mala a cale u njoj samo boravi kada spava (ima izmedju 15 i 20 kvadrata i prava je kocka) rekao mi je prvo da ne uzimam nista, a onda sam ipak insistirao da uzmem bar najobicniju, i tu uzeh najobicniju, ali uzeh Vox-ov inverter jer me je zivo zanimalo kako ce se pokazati. Znaci pao je izbor na Daikin FTXB25C za moju sobu s obzirom da mnogo boravim u njoj (i dalje projekti od kuce pa je i radni prostor trenutno a i spavaca soba) i na Vox IVA1-12IE, koji je kostao 35.000RSD.
Kratko cu pricati o Daikinu jer smo zaista sve vec rekli, znaci kontrola obrtaja kompresora stvarno radi kako treba, jedino problem pravi "precesta" promena temperature jer je zaista mala i vrlo dobro izolovana soba. Spavam sa 28C podesenim (o da, rashladi i na 28C), a kada sam budan, 27C je neka opustena atmosfera da bude prijatno, dok na 26C vec bude "zima" u sobi. Ukoliko otvorim prozor da ulazi svez vazduh (pusac sam, jbga) i radi na 26C, sjajna je kombinacija.
E sad, malo o Voxu. Zelim da dam neko svoje iskustvo jer vidim da se ovde uopste ne spominju "low cost" klime kao bilo kakva opcija i da ih dosta ljudi ovde prezire. Opet cu napomenuti da su obe klime uzete za hladjenje u potpunosti, dogrevanje nije nikad bilo potrebno jer centralno grejanje drzi 24C+ u sobi tokom cele zime.
Magicni Vox inverter od 35 hiljada dinara, najjeftiniji inverter koji moze da se nadje kod nas. Od dodatnih funkcija nema gotovo nista, ima neku svoju izvedbu iClean-a koja u sustini gotovo ugasi ventilator na klimi i hladi sa nekih 500W iz uticnice kako bi se ocistio. Tu je neki "anti fungus" koji moze da se aktivira da posle svakog gasenja klime ista krece da greje, i opet, sa vrlo, vrlo sporim radom (mislim oko 500 o/min) krene da greje 3-5 minuta kako bi je ocistio posle hladjenja.
Sto se tice "inverter" tehnologije kod Voxa, situacija je ovakva. Tesko ga je naterati da radi na punoj snazi, tek ako se podesi na ispod 20C krene da vuce iznad 1kW iz uticnice, i to sa ukljucenim "turbo" modom duvanja ventilatora. IR termometrom sam izmerio da izlazi vazduh od nekih 12-15C iz klime, nazalost trenutno nemam drugi uredjaj za to ali radim na projektu "monitoringa" temperature sobe pa cu dati vise informacija. Kako se smanji brzina ventilatora, tako se smanji i rad kompresora da se dobije ista temperatura izlaznog vazduha. Najnize sto sam uspeo da ga spustim je 350W iz uticnice i tada se samo po podu oseca hladan vazduh, ne bije uopste po ljudima, cak i bez majice. Odrzava temperaturu prostorije u nekim razlikama od maksimalno jednog stepena, ali se i sam kompresor ugasi povremeno kad dostigne zadatu temperaturu (tacnije 1 stepen ispod zadatog) pa se potom upali na nekih 400W, i spusti na 350W ponovo. Moguce je koristiti i daljinski umesto integrisanog senzora za temperaturu koji salje klimi informacije o temperaturi gde je postavljen, pa ona regulise rad po njemu. Nazalost veza je preko standardnog infracrvenog snopa pa daljinski mora biti okrenut bar priblizno ka klimi da bi to radilo.
Sve u svemu, zeleo bih da kazem da i jedna i druga klima zavrsavaju posao kako treba, pa da ne treba bezati cak ni od Voxa. Najveci problem pri "preciznoj temperaturi" pravi dobro izolovan mali prostor. Da je u pitanju 30+ kvadrata, klima bi sjajno radila, verovatno non stop na 350-400W bez gasenja kompresora. Kada je podesena na 25C ili iznad, nikad ne prelazi 500W. Dobro je odradjena kontrola, e sad, o kvalitetu kompresora i komponenata nisam merodavan da komentarisem :)
P.S. Vox ima navodno i jonizator, koji nemam pojma kako da vidim da li je marketinski trik, ili zaista postoji :) Nisam bas osetio "ozon" u sobi, mozda neku blagu svezinu vazduha u sobi, a testirao sam tako sto sam ukljucio obican "fan" mod i ukljucio jonizator na klimi.
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY