Citat:
Darko Nedeljković:
Ja sam sve to odradio - polupao podove, iskopao, presekao zidove, stavio hiroizolaciju i 7cm termoizolacije u pod, potom deblji sloj betona sa sve cevima za podno grejanje. Pre 10 godina. Kuca je sada savrseno suva. Ne mozes to da polovicno resis. To je kao kad ti se probusi guma na automobilo, pitas vulkaniozera koliko kosta da se rupa zacepi, on kaze 800 dinara, a ti pitas jel mozes da zacepis samo pola rupe za 400 din. KOja je svrha - guma se ispumpa i kroz pola rupe. Isto tako, kuca se nakupi vlage i kroz polovicno odradjenu izolaciju. To kosta koliko kosta. Za hidroizolaciju znaju svi kako se radi, a moj naglasak je na termoizolaciji. Razlog je sto u vazduhu ima odredjen procenat vlage i ako je pod hladan on vremenom kondenzuje i skuplja vlagu. Zato je kod mene umesto tog nasipanja kamena - stirodur. Ljudi se plase sabijanja stiropora, pa sam ja to resio tako sto beton radim iz dva sloja - prvo sam uradio jedan, pa onda dve godine po tome hodao da vidim hoce li da se slegne, pa potom uradio finalni pod na visinu koja mi odgovara. I opet pod je plivajuci, nema kontakta sa zidovima. sve to perfektno funkcionise. Kad se sve to radi, minimalan dodatni trosak je postaviti i cevi za podno grejanje. Kotao/kamin se moze potom kupiti jednog dana. U slucaju da se aktivira podno grejanje, tu vise nikada nema nikakve vlage. A nema i bez njega, nego jednostavno same cevi su veoma malo ulaganje, taman da in niko nikad nece koristiti nisu veliak steta. A ako neko nekad bude hteo da ih koristi, bice mu veoma drago da postoje :)
Sve to sam uradio bez nekog gradjevinskog znanja (izuzev secenja zidova), po sistemu uradi sam, tako da nije mnogo kostalo. Malo po malo, kad imam vremena, prakticno hobi. Ako imas nekih pitanja, verovatno znam odgovor.
Znači ako sam vas dobro razumela, iskopali ste tu zemlju i na određenu visinu stavili stiropor pa beton, bez nasipanje kamena za drenazu, peska i ostalog? A za zidove znam da je otac posle poplave obio do pola i dovlacio neke grejalice i kalorifere pa to susio i opet ih malterisao, pretpostavljam da je isti princip u pitanju uz dodatak hidroizolacija do visine poda. A sto se tice kotla imamo razvedeno grejanje ali sam za to da se postavi podno kada krenem da sredjujem ovo jer je em lepše, em ti toplo nogama uvek, em nema paucine iza radijatora i u njima, nema čišćenja istih, lakše i lepše.
I hvala vam na odgovorima, ako budem imala još nekih nedoumica javiću se. Nemam bas dobra iskustva sa majstorima i onda mi je drago što mogu ovako da se posavetujem sa nekim ko je prošao kroz isto, da mi ne bi predlagali neke sumanute stvari i rešenja, već da mogu da kažem šta želim da mi urade i da to završim jednom za sva vremena. Suludo mi je rušiti kuću, kad sam u emisijama gledala da renoviraju i sredjuju stale iz 19og veka u Engleskoj i to pretvaraju u kuce,a ja da rusim nešto staro 50ak godina. Po tome bi svaka generacija trebala da ruši i pravi novo, nema baš smisla ni računice u tome