Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Amerika - raspada li se ili ne?

elitemadzone.org :: MadZone :: Amerika - raspada li se ili ne?

Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 22117 | Odgovora: 391 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
Član broj: 16
*.dynamic.sbb.rs.

+1378 Profil

icon Amerika - raspada li se ili ne?28.09.2024. u 00:27 - pre 2 meseca
Večita tema u velikom delu sveta, a i kod nas, je koliko će USA još živeti na račun celog sveta, da se zadužuje, štampa pare, dopusuje nule na svoje račune, dopisanim nulama kupuje realna dobra - čime direktno pljačka ceo svet itd.

Sve je to tačno i na opšte čuđenje mnogih ekonomista, Amerika je u tome do sada uspevala.

Međutim, upotrebiću jednu poznatu floskulu u ekonomiji, a ona glasi: this time is different.

Sada je zaista puno toga drugačije, a evo jednog grafika čiji je autor američki The Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Slika govori više od 1000 reči:

Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
..0:9:9a00:919a:2cf3:85c9:a93d

+10346 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?29.09.2024. u 09:48 - pre 2 meseca
Vidi, USA ima 333 miliona stanovnika. Uglavnom zaposleni, vredni, radoholičari, rade više i duže nego Evropljani.
Imaju poljoprivrednu proizvodnju (jednu od najvećih na svetu), imaju energetske izvore (gas, naftu), imaju glavne rude i sve ostalo šta im treba.
Industrijska proizvodnja, hi-tech proizvodi, čipovi, hardver, softver - sve!
Mogu da se samoizoluju, i da žive i uživaju.

Da ne ulazim u priču US dolara, kao i dalje najnaj svetske valute. (Čim mrdneš malo dalje od EU, evo Egipat na primer, skapiraš da i dalje svi hoće US dolare)

Onog momenta kad im zafali prirodnog gasa (samo kao primer) - jbg EU (i ostali) žao nam je, za vas više nema. :D

Banke, računi, dugovi u fiktivnom novcu - wtf - who cares?

Kako zamišljaš da 333 miliona ljudi koji rade, stvaraju, proizvode, troše - kako da propadnu? Kako da se "raspadnu"?

OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji

Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
2a02:a212:92c5:5e80:a976:a71..

+7192 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?29.09.2024. u 10:06 - pre 2 meseca
Citat:
Java Beograd
Vidi, USA ima 333 miliona stanovnika. Uglavnom zaposleni, vredni, radoholičari, rade više i duže nego Evropljani.
Imaju poljoprivrednu proizvodnju (jednu od najvećih na svetu), imaju energetske izvore (gas, naftu), imaju glavne rude i sve ostalo šta im treba.
Industrijska proizvodnja, hi-tech proizvodi, čipovi, hardver, softver - sve!
Mogu da se samoizoluju, i da žive i uživaju.

Ovaj deo stalno promice ljudima koji se pecaju na trovanje medija negativnim vestima.

Ne znam zasto je toliko tesko ukapirati da mediji favorizuju negativne vesti zbog toga sto to ljudima zadrzava paznju. Tako recimo uvek moze da se cuje o padovima na berzi, krizama i sl. bez da se vidi da >izmedju< toga ima veca kolicina pozitivnih stvari (sto se lako moze videti pracenjem na duzi rok).

Sto se "nerealizovanih gubitaka" tice - nema tu niceg specijalnog, oni su veci zato sto je kolicina novca u opticaju veca. Njihova velicina sama po sebi ne govori nista pametno bez da se skalira sa kolicinom dostupnog novca. Pogledati M2 parametar za dolar i sve ce biti jasno zasto su svi parametri vezani za "kolicine" i "dolar" N puta veci nego pre 15-20 godina.

Sta to znaci? Nista.

USA+Kanada su svoj kontinent sa vise resursa nego dobar deo ostatka sveta i visoko industrijalizovanom ekonomijom, ogromnom radnom snagom na zdravim osnovima i kladjenje na njihovu propast moze biti samo na stetu onoga ko bi da se kocka.

Savet svakom da ode bar malo turisticki tamo, ako ne poslom, cisto da ukapira kako stvari izgledaju realno - svojim ocima, a ne preko toksicnih medija ciji posao nije informisanje vec skandalizovanje i panika radi zakucavanja paznje i kradje najvrednije stvari na svetu u necijem zivotu: sopstvenog vremena.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey

Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
*.dynamic.sbb.rs.

+1378 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?29.09.2024. u 12:42 - pre 2 meseca
Citat:
Java Beograd: Kako zamišljaš da 333 miliona ljudi koji rade, stvaraju, proizvode, troše - kako da propadnu? Kako da se "raspadnu"?

He, naslov je možda clickbait :), nisam mislio bukvalno ni na koji način naravno, dovoljno je samo da im opadne standard za neki procenat pa da to proizvede poprilično unutrašnje trvenje, koje se već dešava i bez toga.

Stavio sam ovaj grafik jer ga je objavila vrlo ozbiljna američka državna institucija, dakle nije nikakva "ruska propaganda" i slično, da malo popričamo.

Citat:
Ivan Dimkovic: Sto se "nerealizovanih gubitaka" tice - nema tu niceg specijalnog, oni su veci zato sto je kolicina novca u opticaju veca.
Njihova velicina sama po sebi ne govori nista pametno bez da se skalira sa kolicinom dostupnog novca. Pogledati M2 parametar za dolar i sve ce biti jasno zasto su svi parametri vezani za "kolicine" i "dolar" N puta veci nego pre 15-20 godina.
Huhuh, nisi u pravu nikako, pojasni šta si ovde mislio.

M" parametar pratim dnevno već X godina, pre samo godinu dana su ga bili skršili na All time low ne bi li se izborili sa inflacijom do koje su doveli besomučnim štampanjem para, pogledaj:

https://www.longtermtrends.net/m2-money-supply-vs-inflation/

Osim toga, gledajte malo izjave na primer Elona Muska i drugih real ekonomista šta pričaju o USA privredi i budućnosti, ne bih se složio da su i oni neupućeni, "ruski plaćenici" i slično.

A za ovo mislim da znaju svi:

https://www.usdebtclock.org/

Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator

+7192 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?29.09.2024. u 13:10 - pre 2 meseca
Sta nisam u pravu? Da je USA sa Kanadom dovoljna samoj sebi cak i da dodje do smaka sveta? Da imaju najrazvijeniju ekonomiju na svetu sa visoko zaposlenom radnom snagom i obnovom populacije? Da imaju prirodne resurse i sve kljucne industrije? Da su sa 2 okeana zasticeni od bilo koje agresije osim totalnog nuklearnog rata?

Sa time mogu da stampaju sta hoce koliko hoce, bukvalno - i svi ti parametri prakticno ne znace nista, sto se moze videti u realnoj kupovnoj moci i zivotu ljudi u USA.

To su ocigledni fakti nemaju nikakve veze sa tim sta mislim ili ne (ne samo 'ja' vec bilo ko).

Ukratko - gubis vreme sa tim negativnim glupostima iz medija, nista se ne desava sto ukazuje na bilo kakvo raspadanje, propadanje i sl. Ne znam koliko puta moras da prodjes kroz pluseve i minuseve ekonomije da to ne postane ocigledno. Evo ti ovaj forum, postoji vec skoro 25 godina i prosao je kroz N kriza i "propasti" USA i desilo se veliko nista.

Citat:

gledajte malo izjave na primer Elona Muska i drugih real ekonomista

Sedni na avion idi do tamo pa vidi sam, pusti sta ti pricaju neke glave na TV-u, ne rade oni to da bi tebe informisali niti to sto pricaju veze ima sa onim sto zapravo jeste.

Eto, ziv bio pa ces po ko zna koji put videti istu stvar.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 29.09.2024. u 14:20 GMT+1]
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey

Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
*.dynamic.sbb.rs.

+1378 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?29.09.2024. u 13:57 - pre 2 meseca
Citat:
Ivan Dimkovic: Sta nisam u pravu?
Ovo što si rekao za M2, pokazio sam ti grafik koga inače dnevno pratim dugo a trebalo je još duže na žalost, pomogao bi mi da predvidim krah berze 2022. i slične stvari.

Citat:
Da je USA sa Kanadom dovoljna samoj sebi cak i da dodje do smaka sveta? Da imaju najrazvijeniju ekonomiju na svetu sa visoko zaposlenom radnom snagom i obnovom populacije? Da imaju prirodne resurse i sve kljucne industrije? Da su sa 2 okeana zasticeni od bilo koje agresije osim totalnog nuklearnog rata?
Ček, ček, ko je ovo pomenuo?

Ja ne, niti pričam o tome, niti to opovrgavam, niti sam rekao, niti mislim da će USA čak i da je "smak sveta" propasti bukvalno, rekoh da sam stavio takav naslov diskusije radi.

Citat:
Sa time mogu da stampaju sta hoce koliko hoce, bukvalno - i svi ti parametri prakticno ne znace nista, sto se moze videti u realnoj kupovnoj moci i zivotu ljudi u USA.
Ne mislim ni da se posledice tolikog šampanja/pljačkanja_sveta vide danas, pitanje je dokle može tako?

Citat:
Sedni na avion idi do tamo pa vidi sam
I da odem, slažem se da ne bi video ništa osim raskoši, ali to nije ovo o čemu pričam.

Citat:
Ukratko - gubis vreme sa tim negativnim glupostima iz medija, pusti sta ti pricaju neke glave na TV-u, ne rade oni to da bi tebe informisali niti to sto pricaju veze ima sa onim sto zapravo jeste.
Huhuh, nisam neko ko guta bilo kakve medije, ovo je graf koji je objavila https://www.fdic.gov/, a preneo ga berzanski premijum servis na kojeg imam pretplatu.

Prema tome, to nema dodirnih tačaka sa bilo kakvim BS-om iz medija, slažemo li se?

Odgovor na temu

test1234
Branislav B. Rakic

Član broj: 146636
*.mbb.yettel.rs.

+325 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?29.09.2024. u 14:01 - pre 2 meseca
Ja bih uz USA i Canada dodao i Meksiko. Mnogo moćna kombinacija.

Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475

+1797 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?29.09.2024. u 14:45 - pre 2 meseca
Evo ja osporovam Samodovoljnost USA i Kanade

Naravno ako govorimo o kratkorocnom periodu 2-4 godine ! 90 % stvari oni uvoze jer je jeftinije nego da proizvode i prave !

E sad kada bi teoretski morali da se izoluju i da pocnu ponovo Sve da proivode za to treba vreme , ne moze preko noci !

A uvek im se vise isplati da Pljackaju planetu, nego da proizvode ?

Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator

+7192 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?29.09.2024. u 15:10 - pre 2 meseca
@ademare,

Kratkorocno je naravno nebitno, ne proizvode sve sami zato sto im se isplati drurgacije.

Ali da >moraju< - mogli bi, bez problema i bez da zavise od nekog sa strane.

O tome se radi - trziste od N stotina miliona ljudi, mahom zaposlenih, sa visokom potrosnjom i angazovanjem i sa gomilom prirodnih resursa i granicama koje cine okeani jednostavno ne moze da propadne, bez da se ne desi neka teska prirodna katastrofa ili globalni termonuklearni rat (u kom slucaju je besmisleno pricati sta ce biti sa njima, posto bi cela planeta imala isti problem).

Citat:
Nebojsa Milanovic
Prema tome, to nema dodirnih tačaka sa bilo kakvim BS-om iz medija, slažemo li se?

Oko grafikona nema sta da se slazemo oni su takvi kakvi jesu ali ono sto jeste BS je interpretacija tih grafikona. Berza ide gore i dole, bas kao sto kad ide gore ne znaci da je doslo novo doba isto tako i kad ide na dole ne znaci da dolazi Armagedon. Te sumanute interpretacije su upravo recept medija i politickih influensera koji su tu samo da prodaju neko svoje s*anje.

TL;DR - u USA je dobro kao i juce, prosle godine ili prosle decenije i jako su male sanse da ce to da se menja u skorijoj buducnosti.

Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
*.dynamic.sbb.rs.

+1378 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?29.09.2024. u 15:30 - pre 2 meseca
Citat:
Ivan Dimkovic:Oko grafikona nema sta da se slazemo oni su takvi kakvi jesu ali ono sto jeste BS je interpretacija tih grafikona.
Niko taj grafikon nije interpretirao.

Samo sam ga preneo, pogledaj šta sam rekao:
Citat:
Nebojsa Milanovic: Evo jednog grafika čiji je autor američki The Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Slika govori više od 1000 reči:

Razvila se diskusija, a niko ga taj grafikon i dalje nije interpretirao, evo ja ću prvi:

Ima previše razloga zbog kojih USA banke mogu da budu u u ovoliko velikim naglim gubicima, po meni jedan od najvećih je što su kupovali veliku količinu obveznica onda kada nije trebalo.

Inflacija je to napala i sad su u problemu.

Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
*.dynamic.sbb.rs.

+1378 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?29.09.2024. u 22:45 - pre 2 meseca
@Ivan

Kada god se pomene nešto protiv The zapada - ti misliš da je to nečija/nekakva propaganda :)

Ovde toga svakako nema, sve što napišem je lično mišljenje + čelična argumentacija, a što se tiče ovih gubitaka USA banaka, da preciziram da institucije tog tipa moraju po USA zakonima da imaju jedan dobar deo portfolija u obveznicama.

Kada je krenula korona i opšti haos/panika jedno vreme bukvalno ništa nije bilo sigurno kupiti osim USA obveznica, a znamo da su kamate tada bile bliske nuli.

Oni su se natovarili tim obveznicama, ali ubrzo je krenuo printer i dopisivanje nula, što je dovelo do jezive inflacije koja im je te hartije poprilično obezvredila i jasno je da su u gubicima.

Odgovor na temu

miki069

Član broj: 161528
109.245.225.*

+382 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?30.09.2024. u 00:20 - pre 2 meseca
Gledam grafikon.
Ne razumem pojam "nerealizovan gubitak".

Gubitak je bio planiran, ali se nije desio?

Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
*.dynamic.sbb.rs.

+1378 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?30.09.2024. u 00:38 - pre 2 meseca
Nerealizovan gubitak je slovo A u ekonomiji i naravno da gubitak nije bio planiran (a ko planira da izgubi 😂🤯?), ali se desio, zbog inflacije. Za sada je samo "na papiru" i kao što i sama reč kaže - nije realizovan.

To je identično kao kada kupiš akcije za 100$ po akciji i ona padne na 70$, a ti je i dalje imaš i jelte - "nisi izgubio jer je nisi prodao" i nadaš se da će se akcija vratiti prvo na 100$, a onda i porasti.

Slično je i kod ovih banaka, samo što njihovi gubici nisu od akcija pa da se u teoriji mogu povratiti - nego od obveznica kojima može pomoći samo da sada više godina zaredom inflacija bude nekoliko procenata godišnje u minusu.

Koliko je to verovatno neka svako prosudi sam, za tebe me ne čudi da ti pomišljaš da je to moguće 😂😂🤯🤯.

Odgovor na temu

djura63

Član broj: 267593
109.245.227.*

Jabber: Đura63

+72 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?30.09.2024. u 12:03 - pre 2 meseca
zamislite da lekar zaključuje o zdravlju/bolesti na osnovu samo jednog parametra dobijenog analizom krvi
a kako bismo tek mi laici to radili

tako je i u ekonomiji
jedan parametar sam po sebi malo govori
on mora biti povezan sa mnogo drugih koji tek tada mogu da dovedu do ispravnog zaključka,

Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
*.dynamic.sbb.rs.

+1378 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?01.10.2024. u 13:07 - pre 2 meseca
Teorijski je tako, ali kada pogledaš koja količina prevare, korupcije i državnog kriminala se dešava u USA, malo se menja ta slika nezaslužene raskoši i blagostanja:

Kao i uvek, ne treba ti nikakva "ruska propaganda" (izmišljen termin u svrhu skrivanja svojih laži i zloupotreba) - dovoljno je samo Amerikance da gledaš i to one najjače:

https://x.com/elonmusk/status/...36461?t=CA0jszw_HaGsfMcr4ETTng

Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
*.mbb.yettel.rs.

+7192 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?01.10.2024. u 13:39 - pre 2 meseca
Menja se kako tacno?

Zivotni standard u USA je medju najvisim na svetu. Korupcije ima kao i u svim ostalim razvijenim drzavama, ako nista drugo ta vrsta korupcije (korupcija visokog nivoa) je vrlo dobro kanalisana i znaju se pravila igre i gde se ta igra igra. Za ono sto u drugim zemljama radis iza kulisa bez pravne regulative u USA postoji procedura - zove se lobiranje (kongresa, senata, itd.) i postoji citava industrija koja funkcionise u tom okviru.

Sa stanovista obicnog coveka, ono sto te zanima je koliku platu imas i sta za nju mozes da kupis, u kakvu ti skolu mogu ici deca, kakva je zdravstvena nega. USA je nesto bolja po pitanju zivotnog standarda od zapadne EU ili Japana/Koreje, nesto losija po pitanju zdravstvene nege, itd.

Ali to su sve sitni detalji koji ne menjaju sustinu - USA je dobro mesto za zivot, sa vrlo visokim kvalitetom istog. Visoka korupcija je potpuno irelevantna za tu pricu i ima je svuda osim mozda u skandinavskim zemljama.

Ko tvrdi suprotno ocigledno nije krocio tamo ili iz nekih razloga ne zeli da bude objektivan. Ja licno ne bih ziveo u USA (osim ako bas ne moram) ali bih bio prilicno kontradiktoran da tvrdim da to nije jedna od top #10 drzava na planeti po pitanju "blagostanja". Ako ostavimo u igri samo velike drzave, USA je medju prvih 5, mozda 3.

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

*.static.isp.telekom.rs.

+10346 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?01.10.2024. u 13:58 - pre 2 meseca
Citat:
Nebojsa Milanovic:Teorijski je tako, ali kada pogledaš koja količina prevare, korupcije i državnog kriminala se dešava u USA, malo se menja ta slika nezaslužene raskoši i blagostanja

1. USA je zemlja nasilja. Nastala i sagrađena na genocidu, nasilju, ubistvima, razbojništvu, prevari, krađi. Takvi su.
Ali, da ti kažem jednu stvar: radio sam sa Rusima nekoliko godina. Neverovatno surov narod, neverovatno surov mentalitet. Nije ni čudo, kad porazmisliš i skapiraš u kakvim surovim prirodnim uslovima taj narod obitava.

2. Kad god neko priča o nivou korupcije i koruptivnim parama koje se vrte u Srbiji ja kažem da smo "mala maca" u odnosu na zemlje koje stvarno imaju para, kao što je USA, na primer.
Možeš samo misliti koliko koruptivnih para ima "gradski sekretarijat za građevinske poslove" u Njujorku, Čikagu, Bostonu. Bgd - smešna sića, kusur koji se niti ne uzima.

3. "Nezasluženost" je posebna tema. Raskoš i blagostanje se osvajaju, a ne zaslužuju. Nije Britanska imperija, niti Francuska zaslužila ništa. Sve su osvojili. Kao i USA u 20.veku.
Mi možemo samo da ih mrzimo, i pljunemo pod prozor.

Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
*.dynamic.sbb.rs.

+1378 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?01.10.2024. u 19:15 - pre 2 meseca
Ivan i Java: Slažem se sa obojicom naravno.

Dodajem da mi ovde nismo ni Amerikanci, naravno ni Rusi, i možemo sasvim lepo sa strane da gledamo i komentarišemo kvalitetno i neutralno.

Upravo imamo tužnu priliku da vidimo da je počeo još jedan rat koji "Amerika ne sme da izgubi" 🤯

https://x.com/presstv/status/1...85181?t=CA0jszw_HaGsfMcr4ETTng

https://x.com/clashreport/stat...69493?t=jU36XeaKxZJL6kpcoai6Jg

Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539

+733 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?02.10.2024. u 14:26 - pre 2 meseca
Pa, sad, da li je baš pukla vazdušna odbrana... ljudi lupetaju u komentarima, Gvozdena kupola ne obara balističke projektile, već drugi sistemi namenjeni za to, neki projektili su propušteni na osnovu proračuna putanje, jer je manja šteta nego da ih pogode pa da ostaci padnu na gusto naseljenu stambenu četvrt.
I najvažnije, ako će Iran da brani slobodu i demokratiju, onda smo svi obrali zelen bostan, znamo kako je bilo u ratu u BiH i šta su radili oni koje su oni sponzorisali, a bilo je tu nekih pojedinaca i grupa sa tog Bliskog istoka koji su onako baš poštovali običaje rata i međunarodne konvencije.
Ne znači da su izraelci ili ameri u pravu i da rade sve kako treba, ali ovde su bukvalno u pitanju dva zla od kojih moramo ili ne moramo da biramo ono koje je manje.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

*.static.isp.telekom.rs.

+10346 Profil

icon Re: Amerika - raspada li se ili ne?02.10.2024. u 14:34 - pre 2 meseca
Iran jeste neprijatelj USA, koja jeste bila naš neprijatelj. Ali, ne budimo naivni, Iran nikako ne može biti naš prijatelj. To je jedna zatucana, islamistička, agresivna zemlja.

S tim u vezi, podržavam i pozdravljam ovakav zaokret u spoljnoj politici Srbije:

Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Amerika - raspada li se ili ne?

Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 22117 | Odgovora: 391 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.