Citat:
Nebojsa Milanovic:
Citat:
Java Beograd: Meni je iskreno žao i Rusa i Ukrajinaca. Jbg, kad su glupi, pa su dozvolili da ih drugi zavade.
Apsolutno ni u kom slučaju, ni u bunilu, ne bih izjednačavao Ruse i Ukrajince.
Narodi jesu slični i tu je tregadija velika, ali rukovostvo i politika je nešto sasvim drugo.
Šta tačno je Rusija mogla da uradi a da nije uradila, i više puta, da do ovog rata ne dođe??
Na ovo pitanje mogao bi odgovor da se nazire odgovorom/komentarom na sledeći post
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Citat:
test1234:A pazi čuda, do recimo te 1990g sa skoro svim tim nabrojanim zemljama smo bili saveznici sa veoma dobrim i razvijenim sveobuhvatnim odnosima.
Bili jesno a sada nismo ali se nismo promenili mi, nego su se promenili
ONI.
To samo totalno lud ili slep čovek ne vidi.
Bio sam mlad de
ćko ali sve dobro pamtim:
Polovinom i krajem osamdesetih, Socijalistička Republika Slovenija je "povukla nogu" i počela da zagovara transformaciju unutrašnjeg uređenja SFRJ , zalažući se za višestranački parlamentarizam, tržišnu ekonomiju i slobodno raspolaganje sredstvima za proizvodnju. Kažem, sve dobro pamtim!
Kako je Socijalistička Republika Srbija reagovala? Na najgori mogući način! Krenula je besomučna kampanje mržnje i satanizacije.
Prednjačila je Radio Televizija Beograd, uz štampane medije "Politika Ekspres", "Novosti", uz nešto malo uzdržaniju "Politiku".
- Slovenci neće štafetu! Wow! Dostojni su prezira! Odriču se tekovina najvećeg sina naroda i narodnosti. A Slovenci rekli: aman zaman ljudi, Tito je umro, batalite štafetu.
![](https://www.elitesecurity.org/images/static/emoticons/biggrin.gif)
- Slovenci neće više Komunističku partiju! Wow! Dostojni su gnušanja! A Slovenci rekli, aman zaman ljudi, daj da batalimo to glasanje za samo jednu partiju, smešno je i tragikomično.
- Slovenci neće više socijalizam! Wow! Dostojni su gnušanja! A Slovenci rekli, aman zaman ljudi, daj da ukinemo zakon da pojedinac sme da zaposli najviše 10 ljudi.
Šta je bilo kasnije? Srbija je uvela sankcije Sloveniji
Lesnina, Frutek sokovi i Tomi majonez su bili anatemisani. Tragikomedija na kvadrat!
* Onda su Slovenci rekli: OK, vi Srbi nećete promene, mi Slovenci hoćemo. Hajde da ostanemo u istoj državi, u istoj federaciji, sa istom vojskom i drugim državnim organima, ali da nam se dozvoli da mi uvedemo ove promene.
* Onda je Zloba ozbiljno zapretio vojnom intervencijom.
* Onda je Voren Cimerman, tadašnji ambasador USA u SFRJ
SEDAM PUTA TRAŽIO PRIJEM KOD ZLOBE da mu kaže neke stvari i iznese konstruktivne predloge najmoćnije zemlje sveta, a Zloba se nije udostojio da ga primi. Po fazonu "ne može nam niko ništa"
* Onda je Slovenija proglasila nezavisnost. Krenuo kratak rat. Bruka za JNA! Čak ni Ameri nisu mogli da sanjaju da će JNA da bude ekspresno zbrisana i oterana iz Slovenije.
Zloba je bio dovoljno glup i zadrt i nije hteo da zna da samo jaka osovina Beograd-Ljubljana može da drži Zagreb. Osalo već znate.
Važno: nije prošlo ni par godina od pobriojanih predloga Slovenije, zbog kojih ih je JNA napala, a već 1990 održani su višestranački parlamentarni izbori u Srbiji, Tito je pljuvan i sataniziovan (wtf štafeta?) a kapitalizam ušao na velika vrata!
Dakle, sve ono šta su zagovarali Slovenci, što je ondašnje rukovodstvo SR Srbije odbacilo kao najgoru komunističku jeres - promovisano je kao najveće društveno dostignuće Zlobine Srbije.
E pa jbg, Zlobo, da si se toga setio pre samo par godina, sve bi bilo drugačije.
Pitanje za Nebojšu: Šta je Srbija mogla da uradi da do rata ne dođe? I "Ko se promenio? Mi ili oni?"
Da se vratimo na Rusiju i Ukrajinu
Ja stvarno ne znam šta je Rusija sve uradila, i šta je još mogla da uradi. Posle Majdana 2 verovatno ništa, ali tad je već bilo prekasno, tad je krenulo zahuktavanje, i priprema za provociranje Rusije.
Tad Rusija ništa više nije mogla da uradi.
Šta je mogla da uradi od momenta raspada SSSR-a do dešavanja na Trgu Majdan? Mnogo toga.
Možda bi sasvim bilo dovoljno da ne postavlja svoje marionetske režime, da ne rovari, da ne tretira Ukrajinu kao mlađeg retardiranog rođaka. Da ostvari odnos međusobnog uvažavanja i respekta.
Ali nije. A jel znaš zašto nije? Zato što se osećala isuviše moćnom pa je bila nadmena i osiona: "Ne može nam niko ništa!"
[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 08.10.2024. u 11:30 GMT+1]
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji