@Nebojša
Ukratko, najumniji ljudi koje imamo ustali su protiv možda i najgore vlasti koju je Srbija ikada imala.
Pomenuo sam više puta mafiju, ali nije mi cilj bilo koga da uvredim, nego samo opisujem stvari onakve kakvim jesu. Institucije ne funkcionišu, a sve odluke donosi jedna paralelna struktura na čijem vrhu se nalazi neprikosnoveni autoritet. Takvo stanje bi bilo loše čak i kada bi te odluke bile dobre, a nisu dobre. Katastrofalne su.
Ne želim da širim temu na pojedinačne odluke, jer ih ima previše, ali ne želim ni da bude kako samo pišem uopšteno, pa ću navesti dve stvari koje su kap koja je prelila čašu i dovela do najmasovnijih protesta u Srbiji.
1. Pad nastrešnice u Novom Sadu. Siguran sam da znaš za ovo. Nesreće se događaju. Dešavaju se i greške inženjera, međutim ovde nije u tome stvar. Problem je u sistemskoj korupciji koja proističe iz mafijaškog vođenja države. Rekonstrukcija je po originalnim planovima koštala 3 miliona evra. Na kraju je plaćeno 16 miliona, a da nije urađeno ni ono što je trebalo da košta 3 miliona. Rezultat je pogibija 15 ljudi. Ako ne veruješ da postoji sistemska korupcija, pogledaj samo kod tebe u školi kako je tekao proces zapošljavanja kada si ti počinjao da radiš, a kako sada.
2. Gašenje državnih fakulteta. Ovo je u stvari pravi razlog zašto su fakulteti ustali. Svakom pametnom čoveku koji je upućen u dopune Zakona o visokom obrazovanju jasno je kuda to vodi. To nije nužno loše za profesore, gledano sa materijalne strane. Zaposliće se oni na privatnim fakultetima. Sa moralne strane je nešto sasvim drugo. Gašenje državnih fakulteta je pogubno za društvo i državu. Ovo je stvar oko koje mogu da se slože i levica i desnica. Kada kažem levica i desnica ne mislim naravno na ljude koji su u vladajućoj stranci, jer ona nema nikakvu ideologiju, već na ljude poput Jove Bakića i Mila Lompara.
Akademska zajednica je nešto najbolje što Srbija ima. To su sve inteligentni ljudi, koji su dugo ćutali. Moral i inteligencija ne idu nužno zajedno. Ja verujem da većinu akademske zajednice čine moralni ljudi, što oni ovim protestima i dokazuju.
Ti si završio ETF, siguran si da si svestan uloge koju imaju državni fakulteti. Ako studenti (u stvari akademska zajednica) izgube ovu borbu sa mafijom, možeš da budeš siguran da državni fakulteti odlaze u zaborav (i istoriju). Sa njima odlazi i sve ostalo.
Protesti '68 su istorijski događaj. Snimani su filmovi o tome, prepričavaju se mitovi i legende... Ovo što se dešava danas ne može da se poredi sa '68, jer je ono '68 za nas beznačajan događaj u odnosu na ovo danas. Protest '68 je bitan na primer za Francuze. Ovo danas je naš autentičan protest, bez podrške sa strane i sa potpuno opravdanim zahtevima.
Nakon razgovora sa kumom zainteresovao si se za svetsku politiku i promenio mišljenje. Sposobnost promene mišljenja je odlika inteligentnih ljudi. Biću srećan ako te ovo moje pisanje podstakne, ne da veruješ meni, već da sam istražiš ovo o čemu ti pišem.
Citat:
Major Fatal: Najbolje da je čine eksperti, onda možeš istovremeno i naizmenično da je zoveš prelazna i ekspertska, i tako zbunjuješ opoziciju, da ti duže potraje.
Ne treba da potraje dugo, već samo da obezbedi poštene izbore. Ako ljudi izaberu loše na poštenim izborima, onda dobijaju ono što zaslužuju.