Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako sastaviti prelaznu vladu?

elitemadzone.org :: MadZone :: Kako sastaviti prelaznu vladu?

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 29569 | Odgovora: 640 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Bora Sonar

Član broj: 347539

+101 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?05.02.2025. u 13:06 - pre 34 dana i 15h
Citat:
Nebojša: 2) Organizacija otpora je presmešna u odnosu na onu organizaciju koju je vodio Đinđić.

Đinđić je imao podršku zapada i zavisio je od te podrške. Današnji protesti su organizovani u mnogo težim uslovima i mnogo pametnije. Da su presmešni Vučić bi se smejao. Organizacija je, bar za sada, genijalna. Nema parola "Čedo oženi me". DB ne zna koga da juri jer odluke donose plenumi. DB-ovci imaju toliko slobodnog vremena jer ne znaju šta da rade, tako da mogu da učestvuju po forumima (ne mislim na tebe) :)

Đinđić je nažalost ubijen i zato je otišao u legendu. Ljudi su skloni da pridaju događajima i ljudima iz prošlosti karakteristike koje nisu posedovali. Ne želim da omalovažim bilo čiji lik i delo, ali ovi protesti u odnosu na one devedesetih su za sada mnogo pametnije organizovani. Čedomir Antić i Čedomir Jovanović su bili vođe tih protesta devedesetih godina. Pogledaj ih danas, pa proceni koliko su dobro mogli da budu organizovani ti protesti pored takvih vođa.

Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
Član broj: 16
*.dynamic.sbb.rs.

+1417 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?05.02.2025. u 13:15 - pre 34 dana i 15h
@ Bora

Nisi odgovorio na prvo pitanje, kažeš da je sada "organizacija bolja" što me čudi al' rekoh nisam upućen, pojasni na koji način vidiš pad Vučića i poraz hordi koje stoje iza njega?

Odgovor na temu

draganchex

Član broj: 335743
158.58.172.*

+6 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?05.02.2025. u 13:17 - pre 34 dana i 15h
@Turmen @Bora Nisu blokade bitkoin, pa da poredite šta je bilo pre 25 godina ili 68e i da izvodite zaključke, prognoze. Zbog takvog stava se i ložite na blokade i mislite da ste oštroumni u zaključcima.

Odgovor na temu

Bora Sonar

+101 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?05.02.2025. u 13:25 - pre 34 dana i 14h
@Nebojsa Milanovic

Da bi bilo koja vlast pala neophodno je da joj otkažu poslušnost vojska i policija. Pametna vlast se povlači pre toga. Velika Britanska imperija se povukla iz Indije, a imala je svoju vojsku koja nije pripadala indijskom narodu. Vučić je udario na inteligenciju. Njegovi poslušnici jednostavno nisu dorasli tom nivou. Promene u izveštavanju RTS-a su znak da se nešto ozbiljno sprema.

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
*.static.isp.telekom.rs.

+10431 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?05.02.2025. u 13:50 - pre 34 dana i 14h
Ja mislim da ne mogu da se upoređuju 2000.god i 2025.
Jednostavno, druga su to vremena. Drugačiji je bio Svet, drugačija je bila Srbija.

Točak istorije se okrenuo već puno puta.
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji

Odgovor na temu

Turmen
Software Quality Assurance Engineer
Wireless Media
Beograd

Član broj: 317274
95.180.107.*

+228 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?05.02.2025. u 14:03 - pre 34 dana i 14h
Citat:
Java Beograd: Ja mislim da ne mogu da se upoređuju 2000.god i 2025.
Jednostavno, druga su to vremena. Drugačiji je bio Svet, drugačija je bila Srbija.

Točak istorije se okrenuo već puno puta.

Zapravo kad uporediš 2000 i 2025u godinu dođeš do zaključka da je bio drugačiji svet, drugačija vremena i drugačija Srbija

Šalu na stranu, verovatno si u pravu, mnogo je više razlika nego sličnosti. Na kraju krajeva, samo postojanje interneta i mreža ima veliku ulogu u današnjem političkom, socijalnom životu, pa i blokadama.

Jedino zajedničko je bilo da je sa druge strane bio iskompleksirani diktator kome smo jedva čekali da vidimo leđa

Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475

+1825 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?05.02.2025. u 15:08 - pre 34 dana i 13h
Ovi protesti su dosta drugaciji nego oni 5. oktobra.

Oni stari su bili protesti koje je organizovala opozicija uz novcanu pomoc-placanje USA i EU !

Sada USA i EU , kao i Rusija podrzavaju AV-a ! Milosevica niko nije podrzavao izvan Srbije pa je u jedinom tajnom intervjuu iz Haga jer je zabranjeno davati ih, izjavio " Izdali su me istorija i Rusija " !

Djindjic je imao dil sa Legijom i klanovima , Legija je bio i u strukturi policije SAJ i u Zemunskom klanu ! To je osnovna veza Djindjiceve "demokratije" i mafije prave kriminalne !

Danas Mafija i kriminalci su na strani AV-a !

Tako da nista nije isto kao 5. oktobra pa ni masovnost obicnih ljudi koja je danas veca nego 5. oktobra !

Bajka o 1 Milion gradjana ispred Skupstine 5. oktobra je Bajka jer nema prostora tu gde je bilo naroda ni za 100.000 ljudi. Plus obican narod nije ni ucestvovao u paljenju i pljacki vec kriminalci naoruzani koje je organizovala "Demokratska opozicija" .

To nisu tajne o naoruzanim ljudima pricaju u dokumentarnom filmu Djindjic, "Coki" i Batic koji kaze zna se koja od stranaka DOS-a nije imala naoruzane ljude !

5. oktobar je trajao jedan dan plus neke predigre nekoliko dana , sada protesti traju mesecima.

Sve je razlicito da bi se uporedjivalo. To vise novinari prave poredjenja nego sto neko ozbiljno vrsi analizu dogadjaja.

Odgovor na temu

Bora Sonar

+101 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?05.02.2025. u 15:24 - pre 34 dana i 12h
Na ovo mogu samo da dodam da AV-a podržava i Kina. Ova dopuna nije nešto posebno bitna, ali je prilika da kažem da se u potpunosti slažem sa činjenicama koje je napisao Ademare.

Odgovor na temu

dejanet
Beograd

Član broj: 19240

+853 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?05.02.2025. u 23:13 - pre 34 dana i 5h
Moje vidjenje kao aktivnog ucesnika da je 5. oktobra stvar zavrsena na izborima gde su SPS/Jul/SRS bukvalno urnisani. Mislim da je ta cinjenica najvise smetala delu opozicije i strancima.

Ispred Skupstine je bila neka vrsta zavrsnog cina, predstave. Tacno je da je u Covicevim fabrikama bilo par hiljada ljudi pod oruzijem i to je bilo vise nego dovoljno za ne daj Boze.

Saltovanje i potplacivanje UDBE, Legije i Jula neposredno pre i posle je najveca greska ikada i to jos uvek debelo placamo, evo i nasa deca.
Ne znam da li je samo Djindjiceva krivica ili je paralelno i dodatno odradio MI6.

Jednostavno nisu dozvolili da bude cisto kao u Poljskoj i Ceskoj.

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

*.static.isp.telekom.rs.

+10431 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?06.02.2025. u 08:38 - pre 33 dana i 19h
Kaže danas na vestima: "Ostavka premijera Vučevića je stigla u Skupštinu Srbije, pa će se o njoj diskutovati ... "
Bogtemazo, ni mesec dana nije prošlo, takoreći dok si lupio dlanom o dlan!

Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

Bora Sonar

+101 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?06.02.2025. u 09:11 - pre 33 dana i 19h
Ja nemam jasno formiran stav, zato sam i otvorio temu. Trenutno mi se čini da bi bilo najbolje da akademska zajednica predloži prelaznu vladu sačinjenu od istaknutih intelektualaca, a da je postojeća skupština izglasa. Prelazna vlada bi bila vremenski ograničena, ne više od trajanja vlade dobijene u regularnom izbornom procesu. Većinu televizija sa nacionalnom frekvencijom bi trebalo kazniti i od tih sredstava formirati nove televizije koje bi radile u skladu sa zakonom. Takođe, svi oni koji su kršili zakon, bez obzira na funkciju koju su imali u prethodnom režimu kazniti po zakonu i omogućiti im učešće u političkom životu po okončanju procesa. Članovi prelazne vlade, ukoliko žele, mogli bi da učestvuju na izborima koji slede.

Mi trenutno nemamo društvo mediokriteta. Društvo mediokriteta bi bio napredak. Aktuelna vlast je sistematski spuštala nivo, tako da nivo mediokriteta trentuno deluje nedostižno. Uključi Informer (ne savetujem gledanje duže od par minuta) ako želiš da proveriš o kakvom spuštanju nivoa pričam.

Odgovor na temu

ademare

+1825 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?06.02.2025. u 11:05 - pre 33 dana i 17h
Mislim da je nerealno ocekivati da "Prelazna vlada " donosi velike odluke tipa Lustracija ?

Nerealno ali pre svega Nepotrebno !

Jer narod je takav sasvim drugaciji od onog kako ga zamisljas .

Za to se stvarno moramo vratiti u proslost na 5. oktobar jer iako je sve drugacije, narod je isti !

Izbori koje je Milosevic izmislio tada za predsednika SRJ nisu prosli kako se nadao ! Ali 5. oktobar je bio spreman i bilo sta da se dogodilo na izborima desio bi se !

Na izborima je kao i uvek bilo manipulacija - kradja posebno na Kosovu !

Ali Nikada nisu saznati ili objavljeni Pravi rezultati ! Ono sto sto imamo kao "rezultat" je procena nekakavog CESIDA ??

Sam DOS kao i pre , a kao i danas opozicija NIJE bio u stanju cak ni da pokrije Sva biracka mesta ! Zato sto se radilo o nekoliko Kombi stranaka i nekoliko Motorcikl stranaka ! Bez clanstva !

Tzv, CESID kao NVO odavno radi za AV-a od kada je Blagojevic usao u sitem ! To je bilo posle poplava 2015. koliko se secam !

Cesid Nikako nije pokrivao sva biracka mesta, niti je to ikada radio ! Imao je izlazne ankete a pokrivao je navodno Statisticki uzorak ??

Dokaz za to je ubedljiva pobeda SPS-a na Saveznim izborima za skupstinu SRJ koji su se odiglrali u isto vreme ?

Znaci na istim izborima ja Milosevic "izgubio" za Predsednika SRJ a njegova stranka SPS je ubedljvo pobedila za parlament SRJ ?

To je naravno i realno Nemoguce ! Kao kada bi danas na izborima AV izgubio a njegov SNS pobedio ? Obrnuto bi bilo moguce danas , a posle prelazne vlade Nemoguce !

Svi Penzioneri i ostali Nepismeni koji danas glasaju za SNS su stajali u redu da glasaju za Milosevica !

Tzv. RIK je objavio rezultate da Kostunica ima 48 % tj. najvise na izborima 8. Oktobra znaci kada je vec sve bilo gotovo !!

Oni silni Milioni tada je bilo mnogo vise stanovnika Srbije nego danas bez Albanaca koji su uvek bojkotovali su u decembru iste godine stajali u redu da glasaju za DOS ! Isti oni Penzioneri i Nepismeni ! Nije bilo potrebna Lustracija za izbore u decembru jer ta rulja uvek glasa za Vlast koja daje penzije !

Oni su verno glasali za stranke Dos-a sve do 2012. !!! Od tada glasaju za SNS ! Nisu ga oni doveli na vlast nego drugi glasaci ! Zato je on organizovao izbore vec 2014. gde oni koji su glasali za njega 2012 Nisu glasali za njega ali jeste ona Rulja Penzionera i Nepismenih !

Znaci narod se prebacuje Bukvalno preko noci sa jedne na drugu stranu !!

Licno znam mnogo takvih slucajeva gde sam slusao i bio prilicno iznenadjen, tada ! Sada odavno nisam jer sam tada ukapirao kakav je "narod" relativna vecina !

Tako kada oni osete da je neki politicar "gotov" odmah svi prelaze na drugu stranu !

Lustracija je potrebna kasnije da se ne bi vratili jednog dana kao AV sto se vratio ! Njegovi tada radikali su tada u decembru 2.000 godine jedva presli Cenzus ! A kasnije imali stabilnih 30-tak % ! Toliko bi i on imao na postenim izborima i danas i on to zna !

Odgovor na temu

Bora Sonar

+101 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?06.02.2025. u 11:12 - pre 33 dana i 17h
@MajorFatal
Skoro ništa nisam razumeo od onoga što si napisao. Verovatno je problem u meni. Mogu da se osvrnem samo na ono što mislim da sam razumeo.

Citat:
I onda kao pošteni izbori, ma pošteni su, al kako si informisan ko je viđeniji intelektualac i čime se konkretno bavi to je malo u neravnoteži.

Mislio sam da studenti i profesori izaberu viđenije intelektualce, a ne ti, ja ili pomenuti "šljaker". Studenti i profesori najbolje znaju ko od intelektualaca (profesora) vredi.

Citat:
A ovo poslednje da skupština izglasa mu dođe nešto kao Gospodine korleone da li bi danas ne mogao da prestanem da plaćam reket, vi da odjednom prestanete da budete mafija, a ja odjednom da raspolažem svojom imovinom i budem gazda, vidite osmeh.

Verovatno znaš da svaki poslanik dobija prsten, ali izgleda da ne znaš da je iskovan i prsten koji kontroliše sve ostale. Beskičmenjaci iz Skupštine su sada tu samo da bi ispunili formu. Ukoliko bi gazda koji nosi glavni prsten otišao negde daleko, moć njegovog prstena bi opala proporcionalno kvadratu rastojanja, a beskičmenjaci bi shodno svojoj beskičmenjačkoj savesti uradili ispravnu stvar.

Citat:
Ademare: Mislim da je nerealno ocekivati da "Prelazna vlada " donosi velike odluke tipa Lustracija ?

Ne prelazna vlada, već institucije sistema :) Mislim da nije slučajno formulisan zahtev da institucije sistema rade svoj posao. Ako bi institucije sistema u prelaznom periodu stvarno radile svoj posao mnogi iz sadašnje vlasti ne bi mogli da učestvuju na sledećim izborima. Verujem da bi se većina odlučila da uživa u svom bogatstvu na nekom ostrvu, kao politički penzioner. Od toga je po njih jedino bolja opcija da ostanu još neko vreme na vlasti, ali onda rizikuju posledice rada institucija ili u najgorem slučaju rizikuju ono proročanstvo o jurenju po ulicama.

[Ovu poruku je menjao Bora Sonar dana 06.02.2025. u 12:22 GMT+1]

Odgovor na temu

ademare

+1825 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?06.02.2025. u 11:39 - pre 33 dana i 16h
Postoji tu problem ustavni, jer ta "Prelazna vlada " ne bi imala skupstinu ! Skupstina je trenutno vecinski SNS-ova i ona ne bi podrzala nikakve zakone na svoju stetu.

Znaci postojala bi vlada ali ne bi bilo skupstine, pa se ne bi mogli donositi zakoni !

Zakon o Lustraciji ne postoji !

"Nezavisni sudovi" koji ne bi nastali preko noci ne bi mogli nikoga da lustriraju bez zakona !

Vlada moze samo da donosi "uredbe" a Lustracija je suvise velika stvar za tako nesto !

Imali smo poslednji put tako nesto 1939. u Kraljevini Jugoslaviji ?!

Postojala je vlada bez parlamenta i ona je pokusala da donosi uredbe sa zakonskom snagom !

To se nije nikako dobro zavrsilo !

Odgovor na temu

Bora Sonar

+101 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?06.02.2025. u 12:07 - pre 33 dana i 16h
Nikakav zakon o lustraciji nije potreban da bi se osudili odgovorni za pad nastrešnice, pad helikoptera, 2 minuta sa naplatne rampe, rušenja u Savamaloj, Jovanjicu i ko zna koliko još kriminalnih dela.

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

*.static.isp.telekom.rs.

+10431 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?06.02.2025. u 12:30 - pre 33 dana i 15h
Citat:
Bora Sonar: Nikakav zakon o lustraciji nije potreban da bi se osudili odgovorni za pad nastrešnice, pad helikoptera, 2 minuta sa naplatne rampe, rušenja u Savamaloj, Jovanjicu i ko zna koliko još kriminalnih dela.

Potreban je samo tužilac i nezavisno sudstvo.

Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
*.dynamic.sbb.rs.

+1417 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?06.02.2025. u 12:33 - pre 33 dana i 15h
Citat:
Bora Sonar: @MajorFatal
Skoro ništa nisam razumeo od onoga što si napisao. Verovatno je problem u meni.
Nije problem u tebi, nego u njemu.

Nema svrhe odgovarati na njegove postove, jer će svaki biti obrisan.

Odgovor na temu

Bora Sonar

+101 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?06.02.2025. u 13:04 - pre 33 dana i 15h
Citat:
Java Beograd:
Potreban je samo tužilac i nezavisno sudstvo.

Zato je i ustala Srbija. Ja sam oduševljen što se ne traži smena nekih nenadležnih ličnosti.

Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
*.dynamic.sbb.rs.

+1417 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?06.02.2025. u 15:53 - pre 33 dana i 12h
Citat:
Bora Sonar: Zato je i ustala Srbija

Može li malo pojašnjenje oko ovoga, rekoh nisam u toku sa srpskom politikom, ali se odlično razumem u brojke.

Koliko sam čuo, opozicija ima oko 800k glasova. Ovih na ulicama je 30-40k max, što znači 3-5% od onih koji inače glasaju za opoziciju.

Da li iko normalan misli da će Vučić takvima na taj način predati vlast?

Molim precizan i ozbiljan odgovor.

Odgovor na temu

Bora Sonar

+101 Profil

icon Re: Kako sastaviti prelaznu vladu?06.02.2025. u 16:02 - pre 33 dana i 12h
Možemo sada da licitiramo brojkama, ali da li misliš da bi premijer podneo ostavku zbog max 30-40k ljudi? Da li bi predsednik pravio turneju po Ćićevcu i Varvarinu i raspravljao sa babama o zavesama u direktnom prenosu? Da li bi RTS počeo da izveštava o protestima? Ja mislim da je tvoja polazna pretpostavka o brojevima potpuno pogrešna. Čak je i premijer u ostavci jednom prilikom izjavio "da je izašlo mnogo ljudi".

Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Kako sastaviti prelaznu vladu?

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 29569 | Odgovora: 640 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.