Mašina za veš Indesit IWB5065 se normalno pali, izabere program, primi vodu, zagrijava, i negdje u momentu kada bi trebala rashlađivati vodu, na programima 60 i 90 st., počne raditi pumpa koja se ne gasi i svjetlucati sve diode. Na 40 to ne radi. Ploča EDT0117.11, nema vidljivih kvarova, elkosi OK. NTC na 25 st. mjeri oko 17Koma što mi izgleda previše. Ima li neko iskustva sa sličnim kvarom?
Negdje sam pročitao da je to greška što voda nije zagrejana na zadatoj temperaturi u vremenskom ciklu. Ako imaš mogućnosti, izmeri temperaturu vode kad je počne izbacivati na 60 i 90.
To i jeste logika koja me vodila, na dodir sve je bilo vrelo na 90 i logicno mi je bilo da NTC daje pogresan signal i obradovao se na tih 17 koma, reko to je to, ali onda me ohladila cinjenica da je NTC od 20 koma. Moram vidjeti na ploci sta je u krugu tog NTC-a.
Da, ali ja bi prvo nekim termometrom proverio temperaturu vode. Može biti uzrok kamenac na grijaču, 40 stupnjeva uspije zagrijati, 69 i 90 ne uspije u datom vremenu. Ne tvrdim, samo razmišljam sa mojom nekom logikom.
Gledao sam na youtube primjere tog treperenja kada je napajanje na ploci. Ovo je bas blinkanje identicno onom kada je zacepljen odvod, ali voda ide normalno kad testiram na hladno, jedino da od temperature sta motoric ne zariba. Osim toga, da je do napajanja vjerovatno bi pri pustanju u rad izbacilo gresku, ne bi cekalo sat vremena.
[Ovu poruku je menjao edi maj dana 09.02.2025. u 09:47 GMT+1]
Mali update. Masina je probana bez vesa i sa odvodnim crijevom u wc solji i odradila ciklus do kraja. Vraceno crijevo na sifon i stavljen ves, opet isti problem, stane nakon 40-60 min. Crijevo ponovo stavljeno u solju i s vesom, problem ostao. Mozda se motor “umori” od vesa nakon nekog vremena, probacemo opet sutra na prazno.
[Ovu poruku je menjao edi maj dana 09.02.2025. u 21:48 GMT+1]
Mašina bez veša odradi od početka do kraja bez obzira gdje je crijevo. S vešom "zariba" tačno u trenutku kada krene primati vodu za rashlađivanje na kraju otkuhavanja, popale se sve lampice i pokrene pumpa. Dakle zariba i prije nego što zna da li je pumpa izbacila vodu ili ne. Ima i savjeta da je do bravice ali mi nema logike, normalno zaključa i počne raditi.