Citat:
mjanjic:
Ozbiljna televizija je ona gde nisu voditelji otvoreno za ovu ili onu stranu, već gde imaju goste sa obe strane ili one koji su neutralni (tzv. eksperti), a kod nas se na obe strane mogu videti voditelji koji otvoreno dodaju svoje komentare neke situacije ili događaja i čak kroz pitanje daju pola odgovora ("pitanje" u stilu: da li se slažete da ovi koji su pokrali...).
To i jeste tako bilo devedesetih, kada je Olja Beckovic u tadasnju verziju Utiska nedelje @ ex-B92, zvala u goste i ljude iz SPS/SRS/JUL koalicije, dok su jos uvek pristajali da gostuju kod nje. Taj manir se manje-vise odrzao i u periodu od 2000-2012 - na ex-verziji B92 gostovali su ljudi i iz vlasti i iz opozicije. Ali toga odavno vise nema.
Citat:
Da sam ja bio voditelj, ne bi se oni tako hvalili niti bi emisiju mogli da koriste da propagiraju sebe i pričaju sve ono što i inače pričaju 5-10 godina unazad.
Da si ti voditelj gazda tv stanice bi ti dao striktne instrukcije sta smes, a sta ne smes da pitas. I savetovao bi ti da se s gostima unapred dogovoris o pravilima igre. Za bilo kakav pokusaj odstupanja od dogovora dobio bi nogu.
Na nekim televizijama imas smesnu situaciju gde gazda tv stanice ukljuci neku verziju Teams-a ili Zoom-a ... i prica s gostima preko toga, svaki se vidi u svojoj kucici. Mislim - televizija koja lici na Zoom call! Smeh! I gazda nesto mumla sebi u bradu, njegov deo ekrana je gore levo, u ostatku ekrana su gosti, dole idu vesti u krolu, sa strane neki chat ... i sve to tako ide ceo dan. A mozda taj lik i nema drugih novinara osim njega samog. Tu mislim na onog lika s bradicom i naocarima, taj tv kanal sam video poslednji put kada sam bio u Beogradu, ne znam koji je ... I sto je najgore, penzioneri to gledaju po ceo dan.
Ista prica vazi kako za Informer / Alo / Kurir itd., tako i za N1 i Novu. Samo je gazda drugi i duva u razlicite tikve. A taj isti gazda preko noci moze sve to da proda konkurentu i najednom dobijes vesti koje navijaju za drugi tabor. B92 je odlican primer.
I to je ujedno i moj licni utisak o medijima u Srbiji. Svim, bez razlike. Novinari koji tamo rade su primljeni preko raznih veza, lepo su placeni, ali i ucenjeni da moraju da slusaju, inace sledi noga.