Situacija je slozena, ja sam samo dao neke okvir.
Znam ja da Sreder pisti iz LICNIH razloga, ali ono sto je rekao(kao i ono sto drugi rade) ima sasvim drugu politicku tezinu.
Jeste on SADA direktor Severnog Toka, ali je bio i KANCELAR Nemacke, sto mu daje izuzetno veliku politicku specificnu tezinu..nije on na interesno mesto dosao sa pozicije direktora korporacije ili mesta ministra energetike(takodje jaka, ali za ove slucajeve beznacajna pozicija).
Nemacka je politicki najneutralnija zemlja, u svim i svakim aranzmanima iskljucivo brani SOPSTVENI interes. A taj interes je "pokriven" i na Dalekom Istoku i na Dalekom Zapadu, pa se moze reci i na Dalekom Jugu.
Ni ludi drogirani nece praviti probleme Rusiji, koja je takodje interesna sfera i koja im OMOGUCAVA, da industrijski prave suficite sa ostatkom evrope..
Sta bi oni "prodavali" Evropskim partnerima, ako nemaju gas i sirovine..? Filozofiju?
NATO ce se jos decenijama "muciti" u Evropi, u kojoj ne moze da izvodi komercijalne aktivnosti(uvodjenja demokratije medju izvore nafte), vec ce da tavori i "zivi" od zatezanja situacija, i navodnog "terorizma", odnosno, od prostih "clanarina" evropskih clanica NATO.
Iz OVE krize ce Rusija izaci kao pobednik igre globalnog uticaja, a kao "moralni" i ekonomski pobednik ce biti NEMACKA...vodjenjem glavne i "razumne" pomirljive politike, i ocuvanjem resursa i licnih interesa, ocuvanjem odlicnih odnosa i sa Rusijom i sa NATO, i sa Ukrajinom(realno jedino Nemacka ima finansijske snage da pomaze Ukrajini, iz EU)..
Ostali ce ili da se dure, ili da budu arogantni..