Ni u Teslu niko nije verovao pa opet....
Mene zanima nešto drugo... Kroz moje imanje prolazi jedan potok, sa protokom cca 1000 (i više al nek bude orijentaciono 1000) l/min. Naravno leti, kad je nivo vode mali. Zimi, u proleće ili jesen, tj kad su kiše, ide i do 5000 l/min.
Mene zanima sledeće, pošto imam baš česte probleme sa napajanjem el. energijom, ali baš česte, i dojadilo mi je to, palo mi na pamet da to iskoristim te saberem to branicom i jednom cevkom i postavim turbinu i generator. Znači zanima me oko max 5kW snage. Ali bih i sa 1.5 do 2 kW bio zadovoljan. I to samo zbog cena hardvera.
Znači, želim vaše mišljenje šta mi i kako treba, kakva turbina i kakav generator.
A sve to treba da bude polovno, sa otpada, ili neka improvizacija, neki deo nečeg drugog što bi se moglo prepraviti i iskoristiti, nešto što bi se moglo kod kuće napraviti.
I da... moja profesija je skroz na drugom kraju

Imam prijatelje majstore, limare, bravare, strugare.... mislim da neće biti problem da se sastavi nešto.... samo su mi ppotrebne neke smernice, sugestije... ili bar usmerenja na neki sajt... neki linkovi... neka dokumentacija...
Hvala u napred i pozdrav!!!