Končar od 80 L kojeg imam na drugom mjestu ima dva termostata, a iz njih onda idu i dvije šipkice od kojih jedan ide dublje u kazan, a druga je odmah ispod nje, pri samom dnu kazana.
Ako jedan od termostata npr. zakaže, desilo bi se to, da bi bojler nastavio raditi i povećavati temperaturu vode, a samim time i pritisak.
Tu sad na red dolazi zaštitni termostat čija je mjerna šipkica ispod ove prve, i ako temperatura na tom mjestu dosegne kritičnu točku,
taj zaštitni termostat spašava stvar i iskopčava bojler iz strujnog kruga. Za razliku od prvog termostata ovaj nema regulaciju, nego je samo prilagođen na tu temperaturnu kritičnu točku.
Rijetkost je da zakažu oba termostata, ali možda se i to dogodi ponegdje iz raznih razloga.
Tu sada na red stupa sigurnosni ventil koji naravno mora biti ispravan.
On naime pušta vodu van bojlera ako pritisak u njemu zbog primjerice temperature postane previsok, pa kazan dođe u opasnost pred eksploziju ( što je koliko znam prava rijetkost )
Ovaj Gorenje kojeg ovdje spominjem ima samo jedan termostat, oni valjda računaju sa ventilom, kao jedinom protuzaštitom ( neka me ispravi netko ako griješim )
A osigurač ti je izbacivao upravo zbog te vode, koja je vodič, pa ako je ima dovoljno uzrokovat će spoj na masu ili kratki spoj, pa će izbaciti osigurač ( fidovu sklopku u mojem slučaju)
[Ovu poruku je menjao panonski1 dana 06.11.2010. u 20:55 GMT+1]