Hvala na komplimentima!Trudim se,jer trgovci samo gledaju da nam prodaju robu apojma nemaju.Cast izuzecima...
ARDO vesmasine su relativno O.K.Pet godina garancije?He,he,he.Dobar reklamni fazon.I kod njih kompletna garancija vazi samo GODINU DANA!Nakon jedne godine sevis daje materijal a korisnik placa uslugu i izlaz!E sada da vidimo jedan primer:
Ako servis ima norma sat od 354 dinara (sa pdv) kako izgleda zamena grejaca.(Mada je veoma malo servisa sa ovakvom niskom satnicom.)
Konstatacija kvara 177,-
zamena grejaca 354,-
Proba ispravnosti 177,-
Izlaz 354,-
_____
1062,-
grejac od cca 354,-
_____
Ukupno 1416,-
Naravno,fabrika grejac dobija po mnogo,mnogo manjoj ceni...
Neki servisi rade i sa satnicom od 650 dinara !!!!
Sa ovim fazonom proizvodjac proba pridobiti vise kupaca i nekako sacuvati, i zaraditi na svojoj servisnoj mrezi.
Zasto sam protiv ravnih ploca?
Da napomenem,da je ovo moje subjektivno misljenje,filozofija.
Ispod te ploce sa nalaze slicne grejne ploce kao sto imate na obicnim stednjacima.Kazem,samo slicne.Ovalnih i okruglih oblika.Bitne razlike su u izradi.Probajte zamisliti jednu ekspresnu plocu bez gusanog dela.Znaci,grejaci se vide.Lepo su uredjane(da ima lep igled kada radi).Imaju veliku snagu.Da ne bi radili svi grejaci stalno,ugradili su u plocu jedan termostat(slicno je i kod ekspresnih grejnih ploca),koji iskljucuje cca pola grejaca nakon nekoliko sekundi.No,to su svakako morali da urade,jer ugradjeni grejaci visoke snage ne trpe duzi rad.Igoreli bi.
Jedna ekspresna ploca standarna fi 180 kosta oko 700 dinara.Ova , sto sam opisao kosta negde izmedju 40 i 85 Evra!!!
Grejna ploca za ravnu plocu ima snagu otprilike (zavisi od tipa i prizvodjaca) 3 kw.Naravno,ne radi stalno sa ovom vatazom...
...ali 4 puta (cetiri ploce) 3000 W = 12000W!Plus pecnica cca 2kw-2,5kw.To je cca 15 kilovati!Pa,bilo kako gledam,to je preveliko opterecenje za jednu fazu.Da ne pricamo o tome ,da imate ugradjen limitator od 16 ampera...
Prekidaciploca isto nisu standarna.Ne mozete ih kupiti na svakom cosku i skuple su.
Kod belih ploca sam vidjao nakon nekoliko godina,da je bela farba otpala sa keramike.Stednjaci su ocajno izgledali...
Najbolji stednjak koji sam video i to sam ravnom plocom bio je stednjak sa transformatorom otvorenog jezgra.Malo trosi.Greje tamo gde postavite "lonac",naravno metalni...Ovaj je bio uvoz iz Svedske...
U Zanussi u zadnje vreme namm bas puno poverenja.Izgubili su i oni u kvaliteti.Gorenje?Ja uvek savetujem Gorenje,ali samo zbog rezervnih delova i zbog servisne mreze.Samo zbog toga.Jako im je naduvana cena.Jednostavno ne vrede toliko...Nisu ni te legendarne kvalitete kao sto su bile...Tu su pravu moje kolege na ovom sajtu,kao sto je i gazza napisao "unapred izjavljujem saucesce posto kupujes u srbiji - dakle robu loseg kvaliteta po enormno visokim cenama..."
Aha!Jos nesto!Nikada,nikada nemojte samo zbog dizana kupovati!Najveca ljudska greska je to.Kod odluke uvek preovladaju emocije.Nakon nekoliko dana izlazi logika...
Primer:
Venus stednjaci.Izuzetno lepi,ali izunutra...
Glupih pitanja nema...
...samo glupih odgovora!