Moram opet (posle godinu dana) da se uključim u temu. Vidim da dileme postoje i dalje.
Pošto se poslom opremanje enterijera bavim veoma dugo ( oko 16 godina) evo vam samo dva saveta pa razmislite.
Savet br.1 - Kad nađeš
dobrog i
poštenog majstora ili firmu završio si 90 % posla.
Savet br.2 - I loš
majstor uradiće bolje posao od nekog ko nije to nikad radio (čast izuzecima).
A evo da Vam razrešim i neke dileme oko am.plakara.
Pre koju godinu su viseća vrata bila najbolje rešenje. Međutim pre koju godinu su se pojavili jako dobri mehanizmi (točkići su dole).
Vrata, ispuna od univera, stakla ili ogledala se nalaze u aluminijumskom ramu tako da je krivljenje vrata isključeno. Takođe i ispadanje vrata
iz šine je isključeno jer točkič pritiska opruga koja mu neda da ispadne iz šine. Svako staklo ili ogledalo na ovakvim vratima ima foliju
radi sigurnosti (ja je bar stavljam).
Što se tiče upadanja prašine, to zavisi od ljudske gluposti koju poneki majstori koriste kao argument.
Sam izbor am.plakar ili standardni plakar zavisi prvo od dimenzije, širine plakara, a to je 150 cm kao najmanja mera gde ima smisla i komocije
praviti am. plakar.
Ukoliko je taj uslov ispunjen drugi je dubina. Najmanja (dovoljna) dubina am. plakara je 65 cm. Jer sama vrat oduzimaju skoro 10 cm od
ukupne dužine.
Na osnovu dugogodišnjeg iskustva najisplativije je praviti am.plakar bez korpusa sa vratima do plafona i od zida do zida.
Za zid-su.
Ni jedan od ta dva mehanizma nije za tu namenu dobar. Čim budem imao vremena okačiću uputstvo(moram prvo da ga skeniram
a nije mi pri ruci) za montažu vrata o kojima sam pisao.