Vlaga uglavnom ne "izlazi" iz zamrzavača , nego "ulazi".Naime,vazduh sadrži vlagu.Vlaga se uvek kondenzuje na hladnim (hladnijim) površinama.Kod rashladnih uredjaja,vlaga se difunduje kroz oplatu ili na sastavima oplate.
Najidejalnija izolacija bi bila hermetički zatvoren miran vazduh.Proizvodjači se trude da se što više približe ovim uslovima.Izolaciju prave od poliuretana,a u zadnje vreme od ciklopentana.Poliuretan je ekspandirana "tvrda" pena,koja u sebi sadrži puno sitnih mehurića ("mirni vazduh").Ovu,dvokoponentnu penu duvaju u vakumskoj komori u rashl. uredjaj.Naravno,uredjaj je u kalupu.
Sanduk prave od lima (nekada od drveta) ili od plastike,kao i unutrašnji deo.Ako se sanduk pravi od lima,onda se na sastave stavlja trajno elastična masa,kao zaptivač ("hermetički zatvoren").Kod modernih rashl.uredjaja sanduk i izolacija je skoro idealna,tako da se izolacija dugog veka.
Kod starih modela Gorenje zamrzivača problem je bio u donjoj oplati.Donji "pokrivač" je bio papira sa tankim filmom aluminijuma.Čim se ovaj film od aluminijuma ili papir oštetio,vlaga se počela "ulivati" u izolaciju...
Naravno i taj famozni čep je doprineo ovoj situaciji kao i sastavi unutrašnjeg lima...
Vlaga se godinama skupljala u poliuretanu,dok nije napravila toplotni most izmedju rashladnih cevi i oplate.To je momenat "vizuelnog" curenja....
Izolacija se ne može sušiti.Mora se skroz izvaditi iz zamrzivača,do zadje vlažne mrvice.Tu se podrazumevaju i zidovi zamrzivača.Napravi se kalup sa unurašnje i vanjske strane.Izolacijoni materijal se uliva u prazne zidove u adekvatnoj količini.Dok se pena ekspanduje,postavite i donju oplatu zamrzivača.Može poslužiti i običan pocinkovani lim ili debela alufolija. I na ovu oplatu se postavlja kalup.sačekate 24-48 sati.Sastave,čep zalepite (ako to prije ulivanja poliuretana niste uradili) sa silikonom.
Otprilike,ovako izgleda zamena izolacije.
Nikako se ne koristi jednokomponentna pena (ona iz boce).Jednokomponentni poliuretan stvara velike,neodvoljene mehure u koje će vlaga lakše ulaziti i kondenzovati se...
Duboki zamrzivač,tz. konzervator radi izmedju -21,5 i -28,8 celsijusevih stepeni.Ta temperatura koju merite,nije temperatura isparavanja na koji reauguje termostat.Termostat reaguje na temperaturu isparavanja,znači kontaktno mesto kapilare termostata treba da se meri.
Kod Vas,(najverovatnije )rashladni fluid je pregrejan,što znači da temperatura isparavanja ne dostiže minimalnu granicu-termostat se ne isključuje.Pregrejavanje rashl. fluida može prourokovati višestvari:curenje fluida iz sistema,slaba kompresija,loša izolacija,visoka temperatura okoline itd.No,greška može biti i u termostatu.Štelovanje termostata ne preporučujem,jer sa štelovanjem samo poremetimo još više ciklus hladjenja....
U krajnem slučaju od konzarvatora ćete napraviti ledenicu,koja radi izmedju -14 i -17 stepeni što doprinosi bržim kvarenjem namirnica...
Glupih pitanja nema...
...samo glupih odgovora!