[quote]
vlaki1: Vi bunardžije, bez uvrede, kao da tražite naftu. Koliko metara možete da izbušite za jedan dan (?) puta 50 eura !!!! Mala li je zarada. Tako isto i proizvođači toplotnih pumpi. Prodaju "običan" frižider za desetinu hiljada eura i svi na glas pričaju kolike su uštede u grejanju. Pa šta mislite kada ću ja doćo do momenta da štedim na grejanju? Hoću ali za 10 - 15 godina.
Prosta računica: Za mojih 140 kvadrata mi treba minimalno 160 m sondi to je 8.000 eura plus pumpa oko 10.000 eura plus PE cevi (?) plus majstori. To mu dođe oko 20.000 eura. Prošle godine sam potrošio za struju oko 1.000 eura za pet meseci (merna grupa). Ove godine će to doduše biti za oko 50% više zbog poskupljenja struje iz marta 2008. Znači sa onih 20.000 eura mogu se grejati 13 godina i to dajem pare unapred. I opet ću i sa toplotnom pumpom u najboljem slučaju morati da plaćam bar 500 eura po sezoni puta 13 god........
Ovom prilikom podržavam sve entuziaste koji pokušavaju napraviti nešto sami. Jedino će tada imati brzu uštedu.
vlaki1 Nisi se bas dobro raspitao za cene TP, pogeldaj toplotne pumpe firme Geotermika
WWW.geotermika.com one su u klasi Nemačkih TP! A cena recimo za tvoju kuću bila bi između 3500evra i 4000evra. Pored toga ne moraš da koristiš sonde, bušenje bunara od 40m je daleko jeftinije od sondi kreće se oko 200evra, a podzemna voda je najbolja za grejnje sa toplotnom pumpom. Prema tome investicija biti se isplatila za 5 godina u uštedi energije, a sistem ćeš da koristiš 30godina!