Citat:
tvrdoglavi:
Aj ti nama izvuci COP za taj LG kad je voda 65 stepeni
Očigledno je da ste jako "tvrdoglavi" u pokušaju da diksreditujete to što pišem a očigledno je i da ne čitate potpuno šta sam napisao, jer se hvatate samo za detalje koje izvlačite iz konteksta, ponavljam, u pokušaju a to već sad pomalo liči detinjasto i patetično. Ipak, da odgovorim, iako sam bio jako argumentovan o prethodno napisanom.
Ja nisam materijal za trolovanje i ne pecam se na te stvari, ali samo radi adekvatne informacije onih koji razmišljaju o topolotnoj pumpi, da obrazložim.
Možda je bolje da ja pitam, jel se grejete na COP ili kilovate?
Šta gledate u specifikacijama toplotne pumpe? Jel COP ili angažovanu snagu koju troši pumpa na određenoj temperaturi odnosno koliko kilovata za grejanje može da izbaci na toj temperaturi?
Kome mislite da prodate tu priču o decimalama COP-a kao argument za kupovinu Fujitsu-a? Ako je samo COP bitan, što ne preporučite onda Viessmann, NIBE ili Carier pored kojih Fujitsu nema šta da traži?
Jeste li se pitali da li COP uopšte nešto znači ako ostatak instalacije nije štedljiv? Šta ako su sistemu potrebni veliki protoci i dve cirkulacioni pumpe pre i posle bafera od kojih svaka troši po 200w ako nije frekventno regulisana (a one koje jesu koštaju od 500 do 1000 eura, doduše, pa pojeo vuk magarca što se štednje tiče). Jel mislite da će Fujitsu da vas izvuče u toj situaciji i njegov bolji COP?
Koliko mislite da će ta razlika u COP-u koju navodite kao krucijalnu da uštedi para na godišnjem nivou u odnosu na neku jeftiniju kinesku? 100 eura, 200? Nema šanse. Jeste li vodili evidenciju možda koliko ste puta u toku godine na neke gluposti bacili te iste ili veće pare iz planiranog godišnjeg kućnog budžeta? A COP toplotne je u tom kontekstu bitan kao nešto što će mnogo da doprinese tom kućnom budžetu?
Na stranu, to oko COP-a je potpuno irelevantno,sem ako niste toliko bolesno opsesivno vezani da buljite u strujomer i mislite da će zaista potrošnja struje grejanja na toplotnu pumpu da ide baš tako kako se od te brojke očekuje. Takvo očekivanje je neozbiljno i smešno. Odnos uložene i dobijene toplotne energije je u najboljem slučaju 1:2 ili 1:3 u povoljnijoj temperaturi.
Šta će neko da radi ako je uzeo toplotnu pumpu na sistem klasičnih radijatora i kad napolju bude par dana ozbiljnijeg minusa i očigledno je da 50 stepeni tople vode nije dovoljno da zagreje radijatore? Da bulji u strujomer i da cvokoće ili da odvrne grejanje do daske? Ko uopšte grejanje ne drži na maksimumu i štedi na njemu kada su ozbiljno niske temperature i misli o potrošnji struje?
Naravno da sam temperaturu od 65 stepeni naveo kao ekstreman režim u kome pumpa neće raditi stalno, ali je dobro da budžet pumpa kao što je LG ima tu mogućnost.
Još jednom, nema štedljivog grejanja više u okviru nove situacije na tržištu i novih cena, to je oksimoron, sintagma suprotnosti. Vi koji ste planirali da vratite investiciju za 10 godina, to nećete moći ni za 15, a ni ovi stari koji su sistem ugradili dok je bio povoljniji jer će struju uskoro plaćati znatno skuplje.
A prednost toplotne pumpe, meni barem, je sada što ne mora da me drvoseča zavlači za cenu 20 metara drva, što ne moram da mislim ko će da ih cepa, gde ću da ih složim., da se lomatam po snegu po drvljaniku, izbacujem pepeo, cupkam oko dimnjaka i kotla da li ima kondenzata, ili da se bojim hoće li neko da zavrne slavinu za gas, što svaki fan coil pusti onoliko vode koliko mu treba za toplotu prostorije u kojoj je, što pumpu palim i gasim i podešavam grejanje sa drugog kraja sveta preko interneta. To za štedljivo grejanje je potrošeni argument prodavaca.
Mislim da sam sve rekao.
A Vama svakako sreće u budućnosti na forumu u promociji Fujitsu-a i njihovoj prodaji zainteresovanima.
Pozdrav i do viđenja u nekoj drugoj temi.