Pozdrav zemljak,
nisam bas siguran da ce ti se investicija u TP brzo vratiti jer vec imas dosta ekonomicno grijanje,
koliko znam peleti su jos uvijek mnogo povoljniji u odnosu na loz ulje ili plin, kako ce se odrzavati
cijena peleta tesko je reci jer je potraznja za njima jako porasla sto moze prouzrociti poskupljenja.
Sto se tice povrsinskih kolektora o kojim razmisljas umjesto busenja rupa za geotermalne sonde,
to je sasvim dobro rjesnje, dubina "gornjeg sloja" trebala bi biti minimalno 1.7m a ako bi isao na jos
jedan nivo taj bi trebao biti bar na 4m, ako bi to gledao s financijske strane ne bi prosao puno
jeftinije nego da busis rupe u dubinu.
Osim toga treba imati na umu da povrsinski geotermalni kolektori poslije uvjetuju koristenje
povrsine ispod koje se nalaze jer se na tom prostoru ne mogu graditi nikakvi objekti niti saditi drvece
moguce je samo sadjenje niskog raslinja ili uzgoj vrta.
Racunica ti je otprilike za jedan m2, stambenog prostora ti je
potrebno 1m geotermalne sonde ako se buse rupe u dubinu. Prije 3 god. kad sam ja radi grijanje
na TP imao sam ponudu za 65€ za geotermalnu sondu po metru dubine, sto je za moj slucaj bio iznos
od 13.000€ samo za geotermalnu sondu. Nakon savjetovanja sa inzenjerima iz firme koja proizvodi
TP, s obzirom da sam u primorju gdje temperature ne padaju cesto ispod nule a jos rjedje ispod -5
odluka je ipak pala na malo jacu i kvalitetniju TP zrak/voda.
Svima koji razmisljaju o rjesavanju bilo kojeg oblika centralnog grijanja prvo bih savjetovao da rijese
termo izolaciju i dobru stolariju a tek poslije odaberu vrstu grijanja.
Ako nemate sta raditi nemojte to raditi ovdje. Potrazite drugi forum.