Ajde da razjasnimo zablude.
1. Koeficient provodljivosti tj gubici energije za jedan zid se računaju tako što se sabiraju gubici za svaki sloj koji čini zid. To znači da je svejedno kojim redosledom je stavljena izolacija, koeficient je uvek isti. Zato nema nikakve (energetske) zabrane za stiropor sa unutrašnje strane objekta. Svejedno je sa koje strane je stiropor.
2. Na dodir, stiropor je uvek topliji od zida.
3. Stavljanje stiropora iznutra bi trebalo da je jeftinije od stavljanja spolja, pogotovo što svako sam to može uraditi (nema demit fasade, sve se radi sa zemlje ili sa malih merdevina, ne mora biti savršen rad ako je iza regala ili plakara).
4. Kada počne merenje kalorimetrima za grejanje stanova, jedino rešenje je da stanar stavi stiropor iznutra i odmah štedi. Dok on dočeka da se cela zgrada dogovori da stavi fasadu... prođoše godine.
5. Šta da rade oni koji su stavili 5cm demit fasade i sada zaključili da su pogrešili, da su ispod standarda i da bi im se novih 5cm stiropora iznutra isplatilo za 3 zime, a 5cm spolja za 10 godina?
Zašto se uglavnom ne stavlja stiropor sa unutrašnje strane zida?
1. Stavljanjem stiropora iznutra smanjuje se površina sobe (na sobu 4x4m to smanjenje je skoro 1m2 ako je stiropor 10cm; malo li je?), teže se kače slike, kuhinjski elementi i slično. Ako je dvorište manje za 10cm - šta me briga, još je dosta veliko.
2. Osećaj toplote u takvoj sobi mora biti preciznije regulisan jer ne postoji inertnost zagrejane površine (jer je stiropor nema). Ako se soba greje svaki dan, a stiropor je spolja, onda može da se grejanje ugasi noću i da ujutru bude za do 2 stepena hladnije. Ako je stiropor iznutra, temperatura će biti ista, ali će osećaj biti mnogo gori. Otprilike, kako u kartonskoj kutiji: može da se ugreje svećom, ali čim se sveća ugasi odmah je hladno.
3. Vlažnost vazduha je kritična, jer zidovi ne dišu. Mora se posebno regulisati.
Komšija, 3 kuće dalje, je stavio 5cm stiropora iznutra pre 5 godina, čak i na plafon (prizemna kuća). Kad uđem kod njega, kao da nemam vazduha i kad sednemo nas trojica, vrlo brzo počinjem da se znojim. Malo je gasa potrošio, vrlo je zadovoljan, ali ja imam neki osećaj nelagodnosti. Prozor i zimi mora biti odškinut ili često otvaran (svakih sat je malo).
Po meni, nema nikakvih prepreka da se na spoljne zidove sobe stavi stiropor iznutra, ali ne na plafon. Time bi stiropor bio na oko 1/3 površine sobe pa bi to bio prihvatljiv kompromis.
Jeste da je izolacija na ivici teme "toplotne pumpe" ali je neophodni preduslov za TP. Ionako se danima ćuti u temi.
Toplotna pumpa vazduh/voda Meeting MD50, 18KW, bafer 1000 l, panelni radijatori
270m2, zid 25+5+15, 15cm mineralne vune na tavanu, prozori 2/3PVC, 1/3drvo