Ja to i dalje pokušavam da poredim sa klimama. Ne kažem da one preko 1000evra nisu bolje, ali da će da vrate pare (kroz uštedu u energiji) u odnosu na neku u pola cene - neće.
Mislim da je tehnologija TP osvojena i da dramatični napredak nije moguć bez enormnog ulaganja para (u sistem sa CO2 npr). Čak TP vazduh/vazduh su dostigle COP=5 a teoretski maksimum je COP=6. Mada su neki tvrdili ovde da su ostvarili i COP=8. Nepriznati svetski rekord.
Kinezi su iskopirali sve što se moglo iskopirati. Čim se pojavi model, cela ekipa ga rastura i usvaja višegodišnje istraživanje. A onda pravi klackalicu između efikasnosti i cene, pri čemu uvek ciljaju na nižu cenu jer je ispravna procena da masovnom prodajom jeftinijih uređaja zarade mnogo više nego ograničenom prodajom skupog proizvoda. I Folksvagen i Audi žive od Golfa i A3/A4 a ne od skupih modela.
Pravi prozvođači TP imaju ogromne troškove istraživanja i to mora neko da plati. Kad kinezi to istraživanje iskopiraju, trošak je nula. A onda jeftinija radna snaga i eto računice. Što je najgore, i veliki svetski proizvođači proizvode u Kini. Ja sam kupio u pola cene GPS koji je potpuno identičan Blubery GPSu samo što ne piše Blubery. Iz iste fabrike je gde se pravi i original. Jednostavno, napravili još hiljade komada.
Ako se pogledaju komponente, kinezi ne lutaju već uzimaju provereno (Copeland, Alco) zato što znaju da njihov kompresor neće niko kupiti. Ostale manje važne komponente poturaju svoje.
Zašto bi TP renomiranog proizvođača imala veći COP nego kineska sa istim tim kompresorom? Zato što je ipak korak ispred (istraživanje), što je kriva rada bolja itd. Ali ta razlika se meri boljim COPom od 0,1-0,3! Dovoljno za 2-3 puta veću cenu? Mislim za dodatno davanje para 3-6000evra?
I još jedna stvar koja se zaboravlja: da bi ušteda bila velika mora se biti veliki potrošač. Pravio sam neku računicu i za period od 10 godina grejanje na TP je najisplativije tek za izolovan objekat od preko 300-400 kvadrata. Za malog potrošača početno ulaganje (u kotao ili peć) je glavna prepreka.
Sigurno da je teško izmeriti ostale koristi od renomirane TP. Kvalitet servisne mreže? Da Bog da da je nikada ne proveravam. Kvalitet ugrađenih komponenti? Ako je dobar nikada se neće pokvariti, zar ne?
Onaj A6 sigurno privlači cice i njihove p*ce. Ali to spada pod onu "ne j*be momčić nego novčić". Kome to treba zna šta da kupi... i kupovina je opravdana i više nego isplativa. I za manje od 6-7 godina...
Toplotna pumpa vazduh/voda Meeting MD50, 18KW, bafer 1000 l, panelni radijatori
270m2, zid 25+5+15, 15cm mineralne vune na tavanu, prozori 2/3PVC, 1/3drvo