Citat:
rajco: 1.ugao gledanja na novijim tft monitorima je 179º-mislim da je ovo dovoljno :)
2.osvezavanje je skoro kao i na crt
Ovo prosto nije tačno. Taj ugao gledanja važi samo za "kutiju" monitora. Naime, sam monitor se zaista vidi iz svih mogućih uglova, ali ne i slika. Monitori koji reklamiraju neke svemirske vrednosti od 170 i kusur stepeni, pružaju malo veći ugao vidljivosti, ali i dalje sa bojama koje su ravne KATAKLIZMI.
Osvežavanje nikako nije kao i kod CRT-a, osim ako ne misliš na vrednost koju podešavaš u drajveru (iako ni tu nije približno). Priroda osvežavanja kod TFT-a je prilično različita od iste na CRT-u. Dok se kod CRT-a slika iscrtava od gornjeg levog do donjeg desnog ugla, frekvencijom od 63-144Hz (zavisi od kvaliteta) i direktno utiče na kvalitet/stabilnost prikaza (što više Hz, to bolja slika), kod TFT-a je problem totalno suprotan. Teži se ka bržem gašenju piksela, jer se tranzistori "gase" sa određenim delay-em (slično halogenim sijalicama), što za rezultat ima duhove. Iako je ova vrednost smanjena na svega 10-12ms (teoretski), u praksi TFT i dalje zaostaje daleko iza CRT pandana, a upravo iz razloga što je lakše postići veće osvežavanje na CRT ekranima, nego brže "gašenje piksela" na TFT-u.
Sve ovo tvrdim jer sam i sam 'uklizao' na vešto smišljen marketinški trik, upotrebljen na Samsung 172X monitoru, koji jeste dosta bolji od konkurentskih, ali i dalje daleko od CRT-a. Sva sreća, pa CRT i dalje imam.
Kada je zračenje u pitanju, slažem se sa ovim što je Milan rekao. TFT manje zrači, ali ne toliko manje koliko bi neki voleli. A opet, ne iz razloga što i TFT dosta zrači, već zato što današnji CRT monitori zaista malo zrače. Glavnina gama zraka odlazi suprotno od korisnika, a to znači - pozadi. Zato je daleko bolje pozabaviti se položajem monitora na radnom mestu. U našim firmama je veoma popularan školski raspored radnih stolova, koji je ujedno najopasniji, jer vaš monitor direktno zrači u kolegu ispred.
Filteri, naočare, teleskopi za daljinsko posmatranje i bakina amajlija će vam u zaštiti od zračenja pomoći baš koliko i gledanje zvezda u lečenju od zauški. Ako želite zdrav život, idite u planine i namerno zaboravite mobilni telefon.
Pozdrav