Citat:
Sersantc: Bice na kraju da je to do uglja. Jutros sam izbacio sav zar i pepeo, ubacio 2 kante uglja (12 lopata) i nalozio drvima do vrha pa mu je opet trebalo skoro dva sata da podigne temperaturu sa 30 na 60 stepeni.
Pališ peć odozgo kao @Bela Rada?
Lično nemam iskustva sa takvim načinom loženja,ali ovo kako si gore opisao,dobro je uopšte da ti je za dva sata zagrejan sistem na 60°C.
Gore ti pomenuh šapurinu,pa te ponovo na to podsećam ne bi li pokušao da nađeš/kupiš negde jednu prikolicu toga,što u ovoj ravnoj Vojvodini ne trebalo da ti predstavlja neki nerešiv problem,
Za situaciju tvoju,brzo postizanje "radne" temperature nećeš naći ništa efikasnije od šapurine ili možda to u Novom Sadu zovu
čutke,svejedno kako,ali pokušaj nećeš se pokajati.
Natrpaš samo toga u peć i pališ
odozdo,sa jednom šapurnom koju si namočio u naftu ili hepo kockom.
Kad se to zapali komšija će pomisliti da ti se kuća upalila od dima,ali to relativno kratko traje,jer se šapurina dosta brzo užari i onda ne dimi više.
Ako se temperatura u kotlu nije popela na željenu,natrpaj ponovo još jednu turu tih šapurina i pusti da se i to dobro užari
Na taj žar sad natrpaš prvo drva i čim počnu da plamte dopuni ugljem i mirna Bačka.
Možda sve ovo zahteva malko više angažovanja oko posluživanja kotla,ali
još se niko čašom meda ne zasladi,dok se čašom žuči ne zagrči.
Kotlarnica,jednostavno,traži slugu,a ne gazdu.