Citat:
KBDNK: Čekaj malo Ehho...
Kada sam rekao grejanje na gas i govorio o tome afirmativno mislio sam na zemni gas...tj. na onaj gas koji imaju svi u Vojvodini i duž autoputa u Srbiji (odnosno tamo gde naši političari misle da je zemlja Srbija). Ti pominješ plin, a to je nešto sasvim drugo.
Kod mene u kraju su ljudi pre 2 godine masovno kupovali kotlove koji rade na zemni gas, a onda intervencijom nekih "stručnih struičnjaka" prljavim odelima koji sebe nazicvaju majstorima, serviserima i sl. menjeli dizne koje su predviđene za zemni gas sa diznama za plinda b i još u toku te zime zabatalili takvo grejanje jer je TOTALNO NEISPLATIVO. Kada to kažem mislim da je skuplje nego grejanje na struju, a daleko da je toliko komotno...jer moraš menjato boce. Jedan moj prijatelj koji ima stan od 65 kvm u zgradi sa izuzetno debelim zidovima i sa okolo zagrejanim stanovima je menjao 2 boce plina na 3 dana pa ti sada vidi. Jedna boca košta oko 700 dinara sada. On je pokušao time da se greje ali je odustao i pre nego što je zima ozbiljnije zakucala na vrata i prešao na čvrsto gorivo. Oni koji imaju zemni gas to je izbor br. 1 i tu nema svrhe raspravljati. Pa industrija cele Evrope se koristi tim energentom. Šteta što naši političari nisu to uočili pa da sredstva iz NIP-a umesto u skijališta, polaganje optičkog kabla do sela koja imaju manje od 100 stanovnika čija je prosečna starost 58 godina i sl. stvari ulože u razvoj cevovodne mreže za zemni gas. Ne treba biti mnogo "mozgovit" pa da se zaključi kakva bi to bila pomoć našoj privredi da bude kurentna zapadnoj...
Nego skrenusmo s teme...Tema je "kako ložiti ugalj...najekonomičnije..."
Bilo kako bilo ne znam zašto sam toliko siguran da Ukrajinci više neće smeti da se zezaju s gasom kao prošle zime. Da je to bio problem samo Srbiji pustili bi nas da pocrkamo svi ali to je pogodilo celu Evropu a to je već nešto...Ne verujem da će više bilo ko dozvoliti Ukrajincima da kradu gas i da zbog toga trpi cela Evropa...
Izvinjavam se ako sam nekako skrenuo s teme...
Pozz svima
Pa verovatno smo se pogresno razumeli, pod ovo plin sam naravno podrazumevao zemni gas, jer za ovu varijantu da su preradjivali kotlove zamenom dizni sad prvi put cujem, i ja to sigurno ne bih uradio, jer kao sto kazes to ne da nije isplativo nego......a jos trebas stalno da trcis po boce (ne mogu ni da zamislim)
Pa ne znam kako je kod tebe, ali verovao ili ne, kod mene ljudi se u velikom broju vracaju na cvrsto gorivo (mozda je slucajnost da su to samo ljudi koje znam, ali po recima coveka gde planiram da pazarim kotao i koga poznajem, kaze da mu je ova godina po prodaji kotlova na cvrsto gorivo odlicna i da je za to sigurno zasluzna proslogodisnja tj ovogodisnja kriza sa gasom), jer i pitanje cene zemnog gasa znak pitanja (trenutna cena je gasa je oko 35 din /m3), pa ako jos poskupi kao sto postoje neke najave, ne da ce mi se isplatiti kupovina ovog kotla i cela intervencija, nego jednostavno necu vise da razmisljam.
Misljenja sam da ce grejanje na Biogorivo tek uzeti maha, jer se ti sistemi takodje automatizuju da rade potpuno samostalno, a jedina obaveza je da povremeno napunite "silos" sa peletom i zadate temperaturu na termostatu i uzivancija kao i sa gasom, ali je to jos relativno novo pa je i oprema jos skupa i a sami peleti jer se jos nije omasovila proizvodnja istih, a da li hoce vreme ce pokazati ili ce se pribegavati nekim drugim alternativnim gorivima
Nego kao sto kazes, da ne idemo off, ipak je tema namenjena cvrstom gorivu.
Kazi mi po tvom misljenju da li mogu da izguram zimu sa 10m3 bukve, greje se oko 100kvm, kuca je dobro izolovana ili bi trebalo da pazarim jos koji kubik pa da budem spreman za sezonu i ne razmisljam kasnije
Poz
[Ovu poruku je menjao EHHO dana 06.10.2009. u 11:44 GMT+1]