Citat:
StORM48: ...samo dva Volvo modela su dobila 6 zvezdica u poslednjih nekoliko godina).
Tek sad sam primetio da sam omašio taster. 6 zvezdica NE postoji u EuroNCAP testovima. Znači, mislio sam na pet zvezdica.
Međutim, svejedno je, pošto Ti tvrdiš da je Audi maltene preko noći stao rame uz rame sa ostalima (koji su, da podsetim - svetski vrh po ovom pitanju), što nije tačno. Posebno nije tačno to da je Mercedes BILO KADA bio nešto posebno bolji (još jednom da podsetim, C klasa iz '97 - samo dve zvezdice, a prva serija A klase zvezdice uopšte nema - više bi osvojio trotinet).
Znači, Audi nije najbolji što se bezbednosti tiče, ali jedini neprikosloveni više postoji u tom smislu, tako da je sa tog trona i Volvo odavno skinut. Kao što rekoh, za inovacije - skidam kapu.
Inače, što se ovih slika tiče, one nisu ništa posebno. Ako je upadljivo to što je u pitanju Audi, ništa zato - nekome se svidelo da kompromituje ovog proizvođača, iako sam ja pre nekoliko godina nabasao na neki sajt koji se bavi PRIKUPLJANJEM (pazi morbidnosti) ovakvih slika, automobila svih proizvođača. Što je najgore, nemam bookmark tog sajta, a čini mi se da sam do njega došao preko linka sa nekog foruma. Znači, ni po čemu Audi nije "raspadljiviji", ako se tako može reći, od ostalih. Pri takvim brzinama se zakoni fizike doneke "ne računaju", jer milimetar tamo-'vamo znači totalno drukčiji ishod. Inače, odavno je poznato da je udarac u drvo kobniji po vozača i vozilo od udara u bilo šta drugo. Verovatno da je i oblik (osim tvrdoće) uzrok tome. Dosad je svaki udarac automobila u drvo, koji sam video na ovaj ili onaj način, bio "spektakularan" u smislu toga šta od auta ostane.
Možda se neko seća one Honde CRX (stara, "kockasta") koja je pre nekoliko godina, pri brzini od 110km/h tresnula u neku peglicu na Novom Beogradu (u kojoj su bile četiri devojke). Devojke su nekim čudom preživele, Hondi gotovo da nije bilo ništa (!!!, puko je levi far i malo je skršeno levo krilo i pomeren točak sa haubom i danas se sećam te slike), dok je peglica doslovno bila prepolovljena, pri čemu je zadnji od prednjeg dela bio odvojen 20 metara. Totalna katastrofa. Sva sreća, svi ostadoše sa manjim ogrebotima i hematomima, a ovaj prizor mi je ostao u sećanju kao najčudnija saobraćajka koju sam u životu video!
Pozdrav