Evo i nešto da dodam na temu Panasonica YW 12 GKE.
Juče mi je majstor ugradio dotični model (plaćen upravo toliko 24,900 dinara). Prva stvar je da je bakarna cev promera 10 mm! Majstor kaže da je standard za 12-ice 12 mm a za devetke 9 mm, tako da je morao da spaja svoju 12 mm cev na dva mesta s njegovom 10 mm da bi pasovalo (ovo je prva sumnjiva stvar). Druga sumnjiva stvar je što je cooling power - snaga hlađenja 3,17 kw a za grejanje 3,60 kw. Ovo je manje od standarda za hlađenje (koji bi trebalo da bude 3,5 kW za standardnu 12-icu). S druge strane, dotični model koristi gas R410A - sintetički gas koji je navodno "kaloričniji" (ma šta to značilo) od mineralnog R22, pa s toga teoretski s manje snage/struje/dimenzijom kompresora iz njega može da se izvuče veća efektivna snaga hlađenja/grejanja (majstorov stav). Drugim rečima, s istom potrošnjom veće hlađenje od R22. Deklerisani obim protoka (air circulation) je 9,7 m3 vazduha u minutu. Što se tiče "ogromnosti" spoljne jedinice, spoljna jedinica je zapravo manja od recimo LG-jeve (onaj LLAO model), što znači da je i kompresor (odnosno precizno rečeno "izmenjivač toplote") manji (od nekog teoretskog standarda). Veličina unutrašnje jedinice je po meni najmanje bitna stvar na svetu (pošto se hlađenje/grejanje vrši u spoljnoj jedinici - gde se hladi/greje dotični gas, koga zatim unutrašnja jedinica koristi da ohladi/zagreje ambijentalni vazduh koji dalje šalje u prostoriju. Sad, da li će da ga šalje kroz širi ili uži prosek nije toliko bitno. Najbitnije je koliko! je gas hladan i koliko ga ima, tojest kojom brzinom se prostire do unutrašnje jedinice - promer cevi!)
Sve u svemu, ja ne mogu da se otmem utisku da je po navedenim karakteristikima dotična klima zapravo 10 BTU ili najviše 11. Najbolja je fora što postoji i model YW 9GKE, za koga u dekleraciji stoji da je u svemu istih dimenzija kao YW 12GK! (spoljna i unutrašnja jedinica), samo što 12 ima više gasa (0,91 kg prema 0,86) i veću izlaznu snagu (3,17 kw prema 2,50 kw), a nominalna potrošnja je 1,13 kw/h prema 0,895 kw/h. Praktično se čini da je ovo 9-ka sa više gasa i možda jačim ventilatorom, sigurno ne većim kompresorom... Još je najbolja fora što na panasonicovom sajtu (globalna verzija) nigde nema ovog modela, odnosno serije YW. Navode modele od PW pa prema vrhu abecede.
Voleo bih da me neko razuveri, tojest kaže svoja iskustva kako dotični model radi, prvenstveno kako hladi. Kod mene je postavljena u kuhinji koja je s predsobljem spojena u jednu prilično veliku prostoriju (oko 20m2) tako da shvatam da nema šanse da propisno ohladi još jednu sobu od 20m2 i moju sobu od 12m2 i to mi trenutno ne smeta. Ono što se ja pitam da li će moći da ohladi i tu jednu prostoriju s ovim karakteristikama :) Vi se možete pitati što sam ga uopšte kupio (a najgore što sam ovo video još u radnji - snagu od 3,17 kw) ali jednostavno sam imao više poverenja u panasonic od ovih ostalih zezancija. Sve u svemu, na brzinu sam sklepao kupovinu, pošto je dan bio paklen a ja sam trpeo pritisak od ukućana da s tim što pre završim. Dakle, molim iskustva u vezi s hlađenjem, ja nisam uopšte impresioniran "hladnoćom" vazduha koji izlazi iz uređaja... Juče i danas nađavola uopšte nije toplo tako da ne mogu da ga proverim u uslovima za koje je zapravo i kupljen (kada je spoljna temperatura preko 30 C).
Inače, uređaj jeste Made in Malaysia, samo je pitanje koliko je to uopšte bitno. Ja imam Panasonic telefon, najjevtiniji koji sam našao tada a da nije bio Brondbi ili tako neko njesra. Sjajan je telefon, odlično se čuje na čak 15 metara od baze, ne pravi interferencije, super radi, samo... Ne može da mu se isključi zvono na bazi... Jednostavno ne može. E to je to što Panasonic radi, da vam dobar uređaj koji ima neku "zezu", kao da žele da ti kažu, "hteo si najjevtinije, eto ti".
Problem sa YW12 jeste što uopšte NIJE najjevtiniji :).
Hvala unapred.
Nemam potpis :P