Mislim da ova tema na ovom forumu daje svakom pocetniku, pa i iskusnijima puno korisnih sveta.Sve odgovore treba posmatrati kriticki i proveravati.Mislim da nam je svima zelja ista, da omogucimo sebi i drugima lepu letnju zabavu.Nisam hteo da komentarisem sve postove ali bih izneo neka svoja iskustva.
- Sto se tice nivelacije, podatke koje sam izneo su za bazene sa prstenom na naduvavanje i oni su empiriski , jednostavno sam probao i utvrdio koji su rezultati najbolji(za moj slucaj, bazen 457x107cm.
-Sto se tice ekologije i stetnosti pojedinih supstanci koje dodajemo u bazen treba biti oprezan u davanju komentara.Posto se na par mesta umesala i akvaristika u diskusiju da napravim salu najbolje bi bilo da ubacimo muljare i algare (vrste ribica) i tada bi stvar bila sigurno bolja, samo sto te ribice ne bi prezivele u toj vodi.
-kada smo kod akvaristike, crne alge je nemoguce ukloniti iz bazena osim mehanickim putem, ali je tesko da one mogu uopste da se pojave u bazenu.
-Praviti parelu izmedju bazena i akvarijuma nije bas jednostavno, akvarijum je mnogo slozeniji sistem.
-Kamenje za kupus koje je stavljeno na jednu od fotografija prelivnog filtera je suvise krupne granulacije za tu funkciju.
Bakrina ideja o dodatnoj pumpi je odlicna, razmisljam da bi se mogle mozda i dve staviti paralelno,one koje se dobijaju uz bazen, tada bi imali sabiranje protoka stim da bi brzina u usisnom vodu creva bila duplo veca, mozda bi doslo do gusenja.Mnogi imaju stari bazen i novi pa bi mogli da na taj nacin povecaju efikasnost filtracije.
-Prica o pH vrednosti jeste bitna , ali vecina vodovoda drzi pH vrednost u granicama koje nama odgovaraju,izuzev mozda Zrenjaniskog,gde je pH veci.
-cena vode je oko 30 din/m3. Ako krene nesto lose mozda je ekonomicnije promeniti vodu , nego pucati silnim hemiklijama da bi postigli cilj. Cinjenica je da se gubi vreme i zivci, ali treba procitati uputstva pre pocinjanja cele akcije i njih se drzati.
Pozdrav!
Dule