Pa sad za nekog ko radi, odnosno radnika, bi bilo najbolje da bira sam kada ce raditi. Opet s druge strane poslodavcu bi bilo najbolje da mu radnik radi kada on to hoce, a ne da radnik to bira. E sada bi tu valjda trebala da postoji neka ravnoteza. I da se nadje sto bi rekli zlatna sredina. Tako bi to u nekoj utopiji trebalo da funkcionise ...
... medjutim posto je jedna strana mnogo nadmocnija od druge, pogotovo u zemljama kao sto je nasa, radis onako kako ti kazu :), ako hoces da radis, a ako se pravis pametan, bezi bre ima neko ko hoce da radi, odnosno neko kome je dogorilo do noktiju i nema biranja vise.
Radno vreme 9-17 ima svojih prednosti i mana. Licno bih voleo da pocinjem malo ranije, pogotovo leti, ali opet ako bih morao da putujem 1 sat do posla, onda to vise nije to, kada moras u 5 sati ustajati, a dolaziti u 17. Onda je bolja ova druga varijanta. Sve zavisi. Neko kome je posao preko puta kuce, je bolje da sto ranije pocne, i obrnuto. Cisto zbog tog ciklusa ustajanja i leganja i njegovog remecenja vikendom. Ali budite u jedno sigurni, da ce poslodavac, ili ti kapitalista, pokusati da od vas izvuce maksimum, i da za sto manje para dobije sto vise. To se posebno ogleda u zemljama kao sto je nasa, gde sindikat ne postoji. Radnik nema nikakva prava, niti ga iko pita kada hoce da radi. Ako os da radis radi i cuti, sta mi tu pametujes, sto donekle i jeste ispravno, direktor ili ti menadzer je tu da pametuje.
Nije mi jasno da neko moze da kaze ja u 6 ili 7 ujutru nisam ni za sta. Pa naravno da nisi kada nikad u zivotu nisi ustao pre 9.
Ustaj svaki dan u 6 i lezi na vreme, posle nekog vremena ces se navici i to je to. Nema tu neke filozofije velike.
Ok za prodaju da radi u tom opsegu, ali zasto ostali koji nemaju veze sa prodajom da rade tako?
Npr. moja zena radi 8-16, njena banka radi 8-16. Naravno da ne moze izaci sa posla zbog banke niti zeli da trosi pauzu na to. I ona nikad nije bila u banci nego kada je otvarala i zatvarala racun. Onda je promenila banku, i sad ta nova banka radi valjda do 19 i moze da stigne. Licno mislim da u toj banci (8-16) rade debili ili su im debili dali takvo radno vreme, jer gomila ljudi iz moje rodbine ih je napustila samo zbog radnog vremena. Eto dzaba sto njihovi sluzbenici ne ustaju rano, dolaze odmorni na posao, daju najbolje rezultate od 8 do 16, kada im niko ne ulazi u banku. Smesno. To bi ocigledan primer pogresnog radnog vremena. Sve ima svoje mesto i vreme, pa tako i radno vreme.