Pre 20-tak godina sam, u jednoj sada stranoj zemlji (Sloveniji) koristio i DRVENE i brikete od UGLJA. Drveni su bili pakovani u kartonske kutije, komadi duzine 25 - 30 cm, kao salame

, a oni od uglja u BELE plasticne dzakove. Drveni kao drveni, gore kako treba, daju onoliko kalorija koliko se to moze ocekivati od drveta, sve normalno.
Ali, ugalj? U cemu je prednost briketa nad obicnim ugljem? Verovatno se to tamo negde sortira, ispira od zemlje i ostalih necistoca, zatim melje i naknadno presuje u "tablete", koje gore stravicno a nema sanse da ti se na lozistu pojavi nesagorljivih 3 kg zemlje i jos kojesta. Nekom prilikom je moj brat razgovarao sa nekim Austrijancima o grejanju, pa se doslo i do kolicine koja se priprema i najcesce i potrosi za 1 zimu. Moj brat kaze njima: "Ja 10 tona spremim, pa sam miran!" - oni tamo samo sto nisu popadali u nesvest "Pa, koliku kucu vi to imate?", a kuca obicna, prizemlje i sprat, nista narocito. Tada jos nismo znali za ovakav nacin prodaje uglja u BELIM dzakcicima, a mirno mogu da kazem da su 2 dzakcica dovoljna za nedelju dana. Tezina valjda 25 kg, nesto tako. Zato Austrijanac ne mora da kupi 10 tona uglja odjednom, nego skokne vikendom do prodavnice, pa kupi nekoliko dzakcica i miran je.
Ima li toga kod nas?
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!