Odin D. Mlađi referent za automatizaciju samoupravljanja
Član broj: 37292 Poruke: 2549
|
Marjane,
evo tek sad vidjeh ovaj post, pa zbog toga nisam ranije odgovorio. Sto se tice te vune, ne mogu da se sjetim koji je proizvodjac bio u pitanju. Znam samo da mi je prodavac na stovaristu rekao da se radi o "kamenoj" vuni, a ne o staklenoj, sto je navodneo trebalo da bude nesto zdravije i sl. Radilo se o stovaristu gradjevinskih materijala, tako da je u pitanju obicna vuna koja se koristi u termoizolaciji gradjevinskih objekata, tako da ne mislis da se radi o nekoj specijalnoj vuni. E sad, sto se tice tog mirisa, i kod mene je to smrdilo, ali sad ne mogu da bas objektivno procjenim kojim intenzitetom. Neko za nesto kaze da "se malo osjeca", a neko drugi za istu stvar da "bas zaudara". Kod mene se u pocetku primjetno osjecao taj miris, medjutim kasnije i ne, ali mislim da se on osjecao i kasnije, a da smo mi koji smo tu stanovali obikli na taj miris pa ga vise nismo ni primjecivali. Vjerovatno ce tako da bude i kod tebe, kasnije ga neces uopste osjecati, ali ce drugi ljudi koji tu navracaju osjecati taj miris.
Kad sam mislio da "nismo imali problema zbog vune", radilo se naime o tome da je jedan clan nase zajednice imao neki blazi oblik astme i nije uopste zdravstveno podnosio grijanje sa TA peci zbog staklene vune. Zbog toga sam ja i stavio tu "kamenu" (mineralnu) vunu, a ne staklenu. I eto desilo se da uopste nije bilo tih zdravstvenih problema sa tom vunom, a do kakvih je ranije uvijek dolazilo kad je bila u pitanju pec sa staklenom vunom.
Glavna stvar ti je kod mijenjanja te vune da sve dobro ocistis, izduvas, usisas,... sta god nadjes da je podesno, (ja sam cak i cigle cistio cetkom) i da prilikom stavljanja nove gledas da sto manjes nakrunis tu novu vunu, jer zbog cirkulacija vazduha, ventilatora itd. ti komadici i cestice padaju direkto na grijace, koji su uzareni, i tako dolazi do paljenja te vune. Mislim da bi svaka vuna, bez obzira koja je, smrdila kad se pali. Inace, temperatura "iza" cigli i nije bas narocito visoka i od te temperature ne bi trebalo da potice taj miris. Znaci, glavno je da prostor oko grijaca i ono kuda cirkulise vazduh bude cist od tih cestica. To je u mom slucaju bilo vrlo tesko postici, zbog konstruktorskih problema koje sam vec ranije opisao.
Sve najbolje i puno srece sa tim, znam da ce ti biti potrebna!
Pozdrav!
|