Pa hajde da izracunamo, da vidimo da li ti se isplati.
kupujes za 18000 eur
troskovi za notara, odjavu i zoll tablice cca 300 eur
prevoz 100-200 eur sleperom, ako angazujes nekog da ti dovede zavisi od troskova goriva (i koliko ce da ti naplati za uslugu)
spediter 100 eur
lezarina na carinskom placu 50 eur/dan (racunaj 3 dana)
carina (20.5%) + PDV (18% na cenu sa carinom) = ~38.8% ako ti vozilo procene na vrednost koju si tamo platio... to ce biti oko 6990 eur
registracija i osiguranje oko 490 eur (uzeo sam u obzir model iz oglasa 2.4d)
pun kasko sa 0% ucesca u steti sa ukljucenim rizikom od kradje (uradi to kako sam ti rekao, placaj u mesecnim ratama dok ne prodas auto, nikad ne znas sta moze da se desi, u svakom poslu se roba osigura) oko 1900 eur godisnje (pa uvecaj to za 10% i podeli na 12 mesecnih rata)
i ti si auto uvezao i izveo na drum za 26230 eur + mesecno za kasko + iznajmljivanje garaze ako je nemas + gorivo ako ces voziti auto.
Ova dva iz autobata se prodaju za 29000 eur... racunaj da ce spustiti cenu za 1000 eur sigurno... znaci oticice za 28000 eur... tako da ako bi sve bilo ovako kako sam izracunao bio bi na dobitku od oko 1800 eur, u najboljem slucaju (sta ako mu nesto otkaze dok ga ne prodas). Ako si zadovoljan... samo napred. Ustvari ako ga brzo prodas super... medjutim sta ako ga budes prodavao 6 meseci, isplati li se cimanje toliko?
Profesionalni uvoznici automobila rade sa drugacijom racunicom, pa bi im zarada sigurno bila bolja, a bili bi mozda i konkurentniji po ceni.
On ce ga tamo dobiti sigurno povoljnije nego ti, posto uvoznici automobile uvoze "na kilo", odnosno njihov poslovni partner iz inostranstva ih obavestava kada dobije toliko i toliko automobila za prodaju, i on jedino ako ih sve kupi odjednom dobija povoljnu cenu... Znaci u startu prolazi sa povoljnijom ulaznom cenom.
Dalje troskovi transporta su manji po jedinici proizvoda za vise proizvoda, spediter isto kosta i za jedan i za 10 automobila, procena vrednosti na carini im je bolja (znas i sam zasto

) automobile mogu da prodaju i preko finansiranja banaka i lizing kuca... sve u svemu to je posao koji se isplati za velike igrace.
Ali necu da te obeshrabrim, pokusaj, ja ti zelim svu srecu da uspes, i da se ne zaustavis samo na jednom autu. Ali znaj da zakon kaze da mozes da uvezes maksimum 6 automobila godisnje na svoje ime, sve preko toga spada u nelegalnu trgovinu automobila (osim ukoliko ne dokazes da nisi imao neoporezovanu dobit). Veruj mi ima ljudi za koje su podignute optuznice zbog nelegalne trgovine automobilima, naravno radilo se o mnogo vecem obrtu, ali cisto da znas.
A ako te slucajno interesuje kako izgleda odrzavanje novih Volvoa, napisacu i to, ukratko gotovo da je onemoguceno odrzavanje automobila van ovlascenih servisa, posto svaki deo mora da se softverski aktivira, a to se radi online preko Volvo centrale u Geteborgu, bez softverske aktivacije kao da nisi nista uradio. Prakticno jedino mozes da promenis sijalice i gume bez softverske aktivacije

sve ostalo u ovlascenom servisu.
[Ovu poruku je menjao Stefano dana 05.02.2008. u 03:14 GMT+1]